Comença la cinquena edició del cicle de conferències "Parlem d'Història" a la Seu d'Urgell

Arrenca aquest dimecres, 4 de maig, a les 20 hores, amb la conferència “lx aquí si ets home!”. Insults, agressions i morts a l’Alt Urgell al segle XVII”, a càrrec de Carmen Xam-mar.

parlem d'història 2016
photo_camera El cartell de les xerrades.

La cinquena edició del cicle de conferències Parlem d’Història, organitzat per l‘Espai Ermengol-Museu de la Ciutat i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, s’inicia aquest dimecres, 4 de maig, amb la xerrada “lx aquí si ets home!”. Insults, agressions i morts a l’Alt Urgell al segle XVII”, a càrrec de Carmen Xam-mar.

El tema de la conferència de Xam-mar forma part del contingut de la seva tesi doctoral, recentment defensada. Al llarg de la sessió, l’autora exposarà les circumstàncies dels problemes de convivència i exemples d’agressions verbals i físiques a partir de la documentació judicial del segle XVII.

Les altres conferències

La segona conferència, que tindrà lloc el dimecres 11 de maig, serà a càrrec de Lluís Obiols sota el títol “El govern municipal fa 500 anys. La insaculació i el Consolat de la Ciutat d'Urgell”. En motiu del 500 aniversari del privilegi de la insaculació, del 1516, es desgranarà el funcionament municipal, els problemes del dia a dia, les atribucions i els oficis vinculats a la gestió pública dels interessos de la ciutat.

El dimecres 18 de maig se celebrarà la tercera conferència, que serà impartida per Francisco Javier Galindo Llangort, sota el títol “Cal Don Llorens, ahir i avui”. La sessió versarà sobre diverses generacions de la família Llorens, membres d'una elit de professionals liberals, juristes i metges, amb un notable pes polític a la Seu d'Urgell del segle XIX, de la qual la resta més visible és la casa situada al cap del carrer Major, construïda els últims anys d'aquell segle.

Per finalitzar el cicle, el dimecres 25 de maig Josep Palau Baduell exposarà la xerrada "Parròquies, capellans i majordomes. El bisbat d'Urgell a l'inici del segle XIV". En aquest estudi, resultat de la seva tesi doctoral, s'analitza la realitat eclesiàstica del bisbat durant els primers anys del segle XIV, a nivell administratiu però també a nivell de la vida del clergat i de la seva moralitat, sovint contradictòria amb les disposicions oficials.Val a dir que totes quatre conferències del Parlem d’Història tindran lloc a l’Espai Ermengol i s’iniciaran a les vuit del vespre. L’entrada és lliure.     

Visita guiada a la Seu d’Urgell del segle XIX

Com els darrers anys, el cicle comptarà també amb una visita guiada, que es realitzarà el dimecres 1 de juny, i que se centrarà en la Seu d'Urgell durant el segle XIX, un moment de molts canvis a partir de la desamortització eclesiàstica, l'enderroc de les muralles i l'inici de l'expansió urbana de la ciutat.

Aquesta sortida anirà a càrrec de Lluís Obiols, Carles Gascón, Carmen Xam-mar i Meri Rodríguez. S’iniciarà també a les vuit del vespre.

Tallers d’història per als més xics

El Parlem d’Història 2016 també ha organitzat un parell de sessions adreçades als nens i nenes de 5 a 12 anys que tindran lloc els dissabtes 7 i 21 de maig, que s’iniciaran al mateix Espai Ermengol a dos quarts de sis de la tarda.

Per aquest pròxim dissabte 7 de maig se celebrarà la sessió Dibuixem la Seu per descobrir-la en la qual a partir dels dibuixos fets pels mateixos infants es crearà un a visita, tot fent-los autors del guió d’aquesta sortida guiada infantil.

L’objectiu d’aquesta activitat és veure la Seu d’Urgell a través dels ulls dels propis infants, conèixer ‘una altra Seu’, posar un punt d’interès a algun lloc que als grans els hi passa desapercebut o donar més informació sobre un lloc que han vist moltes vegades.

L’altre taller serà el que es farà el dissabte 21 de maig sota el títol Ciutat Vella, Ciutat Nova. Amb aquesta activitat es busca que els nens i nenes puguin diferenciar entre el que és antic i el que és considerat com a ciutat moderna.

L'activitat es farà a través de fotografies per ubicar certs llocs emblemàtics de la Seu d’Urgell. Seguidament, els infants -acompanyats per una guia- sortiran al carrer perquè els trobin ells mateixos.

Ambdues propostes infantils són gratuïtes, però cal fer inscripció prèvia a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat.