La capella de la Pietat, que forma part del conjunt catedralici de la Seu d'Urgell, estrena nova museïtzació. Els treballs d'adequació s'han allargat un any i han tingut un cost d'uns 649.000 euros, als quals cal sumar uns altres 250.000 de la restauració de les peces que s'hi exposen. Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, aquest dimecres, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, han inaugurat les obres de remodelació de la nau. A banda del retaule, del segle XVI, hi destaca l'exposició de setze pintures sobre tela d'aquesta època on s'hi representen diversos patriarques i profetes, convertint-se en una de les col·leccions d'aquesta "insòlita" temàtica més antigues que s'han conservat.
La consellera de Cultura ha afirmat que la capella permet fer una "descoberta" de peces úniques del Renaixement i ha destacat la col·laboració que hi ha hagut amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). En aquest darrer cas, Garriga ha assegurat que cal cedir obres en dipòsit procedents d'aquest equipament per "fer que tots els museus del territori tinguin aquestes peces excepcionals". També ha posat en valor la cooperació que hi ha hagut a l'hora de finançar l'actuació, en la qual el Departament de Cultura hi ha aportat un 40% i el 60% ha estat a càrrec de la Fundació Museu Diocesà d'Urgell.
Pel que fa a la conservació i restauració de les peces exposades, el procés es va iniciar al 2013 i ha comptat amb la col·laboració de la Fundació del Banc de Sabadell i del Departament de Cultura. L'arquebisbe d'Urgell ha volgut ressaltar el valor de les pintures sobre tela que s'han recuperat de l'antiga sala dels Sínodes, ara desapareguda però que antigament estava dins la capella. En aquest sentit, Vives ha dit que són un "tresor esplèndid" perquè són les primeres d'aquest tipus que es conserven a Europa, tenint en compte que el més habitual a l'època era pintar sobre fusta. Tres d'aquestes es troben a l'entrada d'aquesta nau, al costat de la creu de la Pietat.
A les pintures s'hi representen diversos personatges bíblics, com són els profetes Jeremies, Elies i Balaam i el patriarca Jacob i els seus dotze fills. Aquestes teles van ser obra d'almenys dos autors de nom i origen desconeguts i només hi ha una sèrie equiparable a aquesta al Regne Unit. Abans de la seva restauració, aquestes peces es trobaven a la sagristia de la catedral. La intervenció ha permès, entre d'altres, treure la capa de pintura que hi havia a la zona dels marcs per deixar-los en el seu estat original.
Pel que fa a la recuperació de l'espai arquitectònic de la capella, remodelat a principis del segle XX i d'estil neogòtic, s'ha dut a terme una intervenció de pintura restaurativa que ha permès recuperar la policromia del presbiteri i del conjunt de la nau. A banda de l'exposició de les obres, s'han incorporat elements interpretatius per afavorir-ne la seva visualització i comprensió i fer-les accessibles a la major part de públics. La museïtzació pretén posar de manifest la riquesa creativa del segle XVI a l'entorn catedralici d'Urgell, fent dialogar les obres de l'escultor Jeroni Xanxo amb la música del mestre de capella Joan Brudieu.
A banda de l'acte inaugural d'aquest dimecres, també s'han programat quatre visites guiades entre aquest dijous i divendres per donar a conèixer al públic la renovació de l'espai. La museïtzació de la capella de la Pietat té la voluntat de fer "reviure" als visitants l'art del Renaixement fet a la Seu d'Urgell i per a la capital alturgellenca. El vicari general de la diòcesi d'Urgell i director del Museu Diocesà d'Urgell, Josep Maria Mauri, ha explicat que aquest es pot admirar tant des d'un punt de vista religiós com artístic i que l'actuació s'ha dut a terme pensant en "conservar el caràcter de la capella" i en crear un entorn on "sentir-se en plenitud".
Mauri ha detallat que la voluntat és estendre el model de museografia al projecte que s'està ultimant per ampliar i renovar íntegrament l'equipament, el qual inclourà una sala d'exposicions temporals, una aula didàctica i un espai familiar. El director del museu ha concretat que tot i que en un principi s'havia pensat en esperar a la seva execució per abordar la remodelació de l'espai, després es va optar per avançar els treballs tenint en compte que aquest actua com una "unitat". Tot plegat, es va idear un cop restaurat el retaule que presideix la capella, amb la idea de restaurar tant les instal·lacions com les pintures i les altres peces que en són pròpies.