El X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, el Centre d’Estudis Ribagorçans, la Societat Andorrana de Ciències i l’Institut Ramon Muntaner, tindrà lloc aquest cap de setmana, dies 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre a Queralbs (el Ripollès). El Col·loqui vol ser un punt de trobada de la recerca en els diferents territoris pirinencs. La temàtica d’aquesta edició és l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus. Els investigados participants, vinguts d'arreu dels territoris pirinencs, intentaran explicar, entre altres, com la riquesa natural dels Pirineus ha condicionat diferents aspectes d’aquest territori, com ara les poblacions, les polítiques públiques, les activitats productives, els intercanvis culturals i la vida quotidiana en general.
En aquesta edició s'hi han presentat 23 comunicacions repartides en els tres àmbits del Col.loqui: Recursos naturals i territori. Dinàmiques històriques, socials, econòmiques i culturals; Recursos naturals, vida quotidiana i tradicions i Estat de la qüestió i perspectives de futur. A més de les comunicacions, es comptarà amb les ponències “Industrialització i terciarització: crisi i transformació de la societat pirinenca”, a càrrec d'Ignasi Aldomà Buixadé (Universitat de Lleida), i “Etnobotànica del Pirineu català: estat actual i propostes de futur”, amb Joan Vallès Xirau (Universitat de Barcelona i Institut Botànic de Barcelona). D'altra part, també hi haurà una taula rodona, que emmarcarà l’àmbit 3, amb les intervencions de Lourdes Viladomiu Canela(Universitat Autònoma de Barcelona), Josep Antoni Báguena Latorre (Societat Catalana d'Ordenació del Territori, Diputació de Barcelona) i Arcadi Castilló Cadena (IDAPA-Institut per al Desenvolupament i l Promoció de l'Alt Pirineu i Aran) i la moderació de Rosa Serra (Àmbit de Recerques del Berguedà). El col·loqui es complementarà amb presentacions de projectes i publicacions i amb la projecció de documentals inclosos en la Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya.
INFORMACIÓ ADDICIONAL
Els tres àmbits d'estudi del Col·loqui són:
Primer àmbit, Recursos naturals i territori. Dinàmiques històriques, socials, econòmiques i culturals (12 comunicacions). Aquí es vol analitzar les dinàmiques socials, econòmiques i culturals propiciades per l’aprofitament dels recursos naturals de la zona al llarg de diferents períodes històrics i les seves conseqüències. S’hi parlarà, per exemple, de l’explotació de mines ripollesa, d’aigües termals, de la sal de Cardona, dels molins de vent al Cap de Creus i de la invasió militar transpirinenca.
Seegon àmbit, Recursos naturals, vida quotidiana i tradicions (7 comunicacions), es vol examinar l’impacte de l’aprofitament dels recursos naturals en la vida quotidiana i en les tradicions. Entre altres es presentaran diferents recursos naturals com a protagonistes de cerimònies, rituals i festes, com sant Joan a la Vall d’Aran, o com a dinamitzadors econòmics, com ara amb els forns d’oli de ginebre o amb la cera d’abella....
Tercer àmbit, Estat de la qüestió i perspectives de futur (4 comunicacions), s’abordaran els canvis que ha patit el paisatge natural, social i econòmic pirinenc. Entre altres es parlarà del paper de la societat civil pirinenca en la recuperació i manteniment dels camins tradicionals o de la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus i el seu vincle amb l’educació ambiental.