Vist un os a la Cortinada, a Andorra

Un os s’ha deixat veure aquest matí a la Cortinada, a Ordino.

image - 2024-05-07T160228.579
photo_camera Vist un os a la Cortinada, a Andorra

L’animal ha aparegut avui al matí en un prat a tocar de la carretera, a la zona de la Cortinada. Un ciutadà ha pogut gravar el moment en què l’os se’n tornava, tranquil·lament, muntanya amunt.

Segons Ferran Teixidó, cap dels banders, l’os hauria baixat de la muntanya més del que és habitual i s’hauria apropat a la localitat andorrana buscant prat més verds on alimentar-se. Els ramaders de zona han estat alertats i s’ha confirmat que no hi ha hagut cap atac ni incident per part de l’os.

Els banders, que fa dies que duen a terme diverses accions de seguiment i control de l’os pel Principat, també han vist i gravat l’animal passejant pel territori.

El cos de banders assegura que seguirà controlant la situació i treballant per identificar l’animal i comprovar si es tracta d’un dels ossos de la zona o bé si aquest s’ha desplaçat des d’una altra zona del Pirineu.

Finalment, les autoritats andorranes han volgut recordar que "l'os acostuma a passar per hàbitats poc transitats per les persones, i que normalment no fa estada al país", i demanen que, en cas de veure l’os, es truqui al 148 i se segueixin les indicacions del Ministeri de Medi Ambient.

A Catalunya, s’han detectat 38 exemplars d’os bru a la val d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Encara es té constància de les femelles Caramellita i Bambou, nascudes els anys 2002 i 2007, respectivament, i d’altres femelles més joves. A més, es confirma la presència de tres mascles a l’Alta Ribagorça: Sardo, New20-03 i New20-02.

Així, el recompte final de la part catalana i aranesa és de 21 adults, 11 subadults i 6 cadells de l’any, amb 20 mascles, 17 femelles i 1 cadell de sexe que encara no s’ha pogut determinat.