L’animal ha aparegut avui al matí en un prat a tocar de la carretera, a la zona de la Cortinada. Un ciutadà ha pogut gravar el moment en què l’os se’n tornava, tranquil·lament, muntanya amunt.
🐻🇦🇩 Avistat un os més a prop que mai 😍
— Andorra Info (@Andorra_Info) May 7, 2024
📍La Cortinada #andorra
📹 repost @bondia - Autor: Xarxes / Desconegut#andorra #oso #bear #montaña #muntanya #pirineus #pirineos #pyrenees #mountains #animales #nationalgeographic #wildlife #mountainlife #wildanimals #animalcrossing pic.twitter.com/6NBh6vGp91
Segons Ferran Teixidó, cap dels banders, l’os hauria baixat de la muntanya més del que és habitual i s’hauria apropat a la localitat andorrana buscant prat més verds on alimentar-se. Els ramaders de zona han estat alertats i s’ha confirmat que no hi ha hagut cap atac ni incident per part de l’os.
Els banders, que fa dies que duen a terme diverses accions de seguiment i control de l’os pel Principat, també han vist i gravat l’animal passejant pel territori.
En el context de seguiment i control de l'os, hem localitzat i pogut gravar novament la presència del plantígrad a Andorra. L'hem localitzat a Ordino. No s'han registrat incidents i continuem monitorant-ne el pas per poder recollir-ne mostres i identificar-lo. pic.twitter.com/4phsVoUttC
— Banders d'Andorra (@BandersAndorra) May 7, 2024
El cos de banders assegura que seguirà controlant la situació i treballant per identificar l’animal i comprovar si es tracta d’un dels ossos de la zona o bé si aquest s’ha desplaçat des d’una altra zona del Pirineu.
Finalment, les autoritats andorranes han volgut recordar que "l'os acostuma a passar per hàbitats poc transitats per les persones, i que normalment no fa estada al país", i demanen que, en cas de veure l’os, es truqui al 148 i se segueixin les indicacions del Ministeri de Medi Ambient.
A Catalunya, s’han detectat 38 exemplars d’os bru a la val d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Encara es té constància de les femelles Caramellita i Bambou, nascudes els anys 2002 i 2007, respectivament, i d’altres femelles més joves. A més, es confirma la presència de tres mascles a l’Alta Ribagorça: Sardo, New20-03 i New20-02.
Així, el recompte final de la part catalana i aranesa és de 21 adults, 11 subadults i 6 cadells de l’any, amb 20 mascles, 17 femelles i 1 cadell de sexe que encara no s’ha pogut determinat.