COOPERACIÓ TRANSFRONTERERA

Catalunya i Andorra signen un conveni de cooperació transfronterera en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia, i la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor Faus, en qualitat de presidenta de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera, han signat un conveni de cooperació transfronterera entre els serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvaments del Govern d’Andorra i la Generalitat de Catalunya, que va més enllà del suport puntual en intervencions en zones frontereres i que formalitza la cooperació que ja es duu a terme.
BombersTirvia
photo_camera Un helicòpter del Cos de Bombers de la Generalitat a l'heliport de Tírvia.

Aquesta col·laboració es concreta en l’ajuda directa i mútua en la cobertura territorial necessària en casos de grans sinistres, de llarga durada o simultanis. També, en el desenvolupament d’un protocol d’actuació conjunta en les zones frontereres, en un d’específic per a la Vall d’Os de Civís i en un altre per a l’aeroport d’Andorra–la Seu d’Urgell.

Així doncs, s’estableix que la col·laboració en la intervenció en sinistres implica una assistència recíproca, sobretot en els àmbits d’influència catalans de la Regió d’Emergències de Lleida i de la Regió d’Emergències Centre amb el Principat d’Andorra. Particularment, les dues parts es comprometen en el suport operatiu en cas de produir-se sinistres en els límits territorials corresponents, en incendis forestals, en sinistres de característiques especials per la seva magnitud, en l’elaboració de protocols i en la realització de simulacres relacionats amb els rescats de muntanya.

El conveni també preveu el desenvolupament d’un protocol de comunicacions i radiocomunicacions, l’intercanvi d’informacions d’interès mutu i la col·laboració tècnica en l’estudi de materials d’intervenció, equips, vehicles i infraestructures. Una comissió de seguiment, amb dos representants de cada signatari, n’avaluarà les necessitats concretes i vetllarà per aconseguir la màxima eficàcia i eficiència en els serveis de prevenció, d’extinció d’incendis i de salvaments

D’aquesta manera, en les situacions en què es requereixi el suport logístic o tècnic, el Cos de Bombers del Principat d’Andorra i el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya posen a disposició conjunta la utilització de recursos específics propis. La cooperació també estableix intercanvis d’efectius per impartir formacions, així com la programació i la realització d’entrenaments i de formacions conjuntes. Es fixa alhora, en l’àmbit dels recursos humans, la col·laboració en els períodes d’aprenentatge del personal amb l’assistència a guàrdies tutelades en parcs de bombers d’ambdós signataris.

A més, el conveni preveu el desenvolupament d’un protocol de comunicacions i radiocomunicacions, l’intercanvi d’informacions d’interès mutu i la col·laboració tècnica en l’estudi de materials d’intervenció, equips, vehicles i infraestructures. Una comissió de seguiment, amb dos representants de cada signatari, n’avaluarà les necessitats concretes i vetllarà per aconseguir la màxima eficàcia i eficiència en els serveis de prevenció, d’extinció d’incendis i de salvaments.

Aquest conveni tindrà una durada de quatre anys, i és prorrogable per un període de fins a quatre anys addicionals. La delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives, ha celebrat la consecució de l’acord, tot remarcant que serà beneficiós per ambdós territoris. Així, ha indicat que “permet crear un marc que regula les necessàries actuacions conjuntes en casos d’emergència i que suma les potencialitats dels dos principals cossos de bombers que treballen a la zona fronterera”.