ELECCIONS AL PARLAMENT 12M

Marta Vilalta: "Amb ERC al capdavant de la Generalitat, l'Aran ha tingut el reconeixement institucional que es mereix"

La candidata republicana, en una visita a Vielha ha mantingut una reunió de treball amb l'Institut d'Estudis Aranesi i ha reivindicat la millora històrica en el finançament de l'Aran
Marta Vilalta i Pepe Vidal durant la reunió de treball amb l'Institut d'Estudis Aranesi a Vielha
photo_camera Marta Vilalta i Pepe Vidal durant la reunió de treball amb l'Institut d'Estudis Aranesi a Vielha / @ERCPirineu

La candidata d'Esquerra Republicana per la circumscripció electoral de Lleida, Marta Vilalta, ha visitat avui l'Aran acompanyada de Josep Vidal, número dos de la candidatura d'Esquerra Republicana a la demarcació de Lleida i de Ruth Barella candidata de l'Aran i regidora a Vielha e Mijaran. Vilalta ha reivindicat 'l'acció del Govern d'Esquerra Republicana aquesta legislatura en favor de l'Aran, una acció que s'ha basat en la bilateralitat entre Catalunya i l'Aran, el reconeixement de la realitat nacional i singular de l'Aran així com la seva tradició històrica d'autogovern i la defensa de l'aranès'. En aquest sentit, la diputada i portaveu republicana ha sentenciat: "Amb Esquerra Republicana al capdavant de la Generalitat l'Aran ha tingut el reconeixement institucional i econòmic que es mereix"

Pel que fa al finançament, la candidata republicana ha destacat 'la millora del finançament de l'Aran amb 33 milions d'euros d'inversió el 2023, amb un augment de deu milions d'euros als darrers quatre anys, per poder desplegar les millors polítiques per la gent i el seu benestar i per garantir drets i oportunitats als aranesos i araneses'. En aquest sentit, Vilalta ha lamentat que 'la no aprovació del pressupost per culpa de la irresponsabilitat d'alguns grups polítics ha suposat una pèrdua de 3,5 milions d'euros per l'Aran'. En aquesta línia ha afegit: 'ens comprometem a recuperar-los així que sigui possible i materialitzar el nou sistema de finançament de l'Aran'.

Marta Vilalta i Pepe Vidal durant la reunió de treball amb l'Institut d'Estudis Aranesi a Vielha
Marta Vilalta i Pepe Vidal durant la reunió de treball amb l'Institut d'Estudis Aranesi a Vielha / @ERCPirineu

La candidata republicana ha destacat també 'l'aposta del Govern i d'Esquerra Republicana per l'aranès' amb una aportació extraordinària al Conselh Generau d'Aran per a polítiques lingüístiques de 200.000 euros fins a arribar a més de mig milió d'inversió aquest any. En aquest sentit, Vilalta ha destacat 'l'aprovació de la Llei de sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari, amb la voluntat de protegir l’aranès com a llengua vehicular a l’ensenyament a l’Aran'. També ha volgut posar en valor el Servei LIC (llengua, interculturalitat i cohesió) en aranès per als centres educatius de l'Aran que ha impulsat el departament d'Educació.

Per a Vilalta 'una llengua sustenta la identitat de qualsevol poble, i és cohesió, equitat i igualtat d'oportunitats. És per això, que defensem que cal fer tot el possible per protegir-la, conscients com som de la seva situació de fragilitat. Amb aquest objectiu, hem abocat tots els esforços també amb la creació i difusió de continguts educatius en aranès a través de la plataforma educativa del Departament d'Educació i el 3CAT i amb l'augment de la dotació de les tres línies de subvenció del Departament de Cultura per a la promoció de l’aranès'.

Vilalta ha recordat també que 'amb la força negociadora d'Esquerra Republicana a Madrid hem aconseguit el reconeixement de l’Aranès al Congrés dels Diputats com a llengua oficial que és a Catalunya i com a tal que es pugui utilitzar als debats a la cambra'. La republicana també ha lamentat que el PSOE i PSC no donessin suport a la proposta presentada al Congrés del Diputats per Esquerra Republicana per dotar de més recursos i reconeixement l'acadèmia de la llengua aranesa.

La candidata republicana ha defensat 'el projecte d'Esquerra Republicana com l'únic que treballa pensant en el conjunt del territori, també en l'Aran' i ha posat en valor l'aprovació de l'Estatut del Municipi Rural com una 'eina per garantir drets i serveis bàsics a tota la ciutadania, visqui on visqui. Un dels problemes més importants de l'Aran també és l'accés a l'habitatge i aquí també hi hem actuat amb la regulació dels lloguers de temporada i amb la qualificació de Vielha i Mijaran com a àrea tensa de lloguer, fet que ha de permetre contenir els preus i afavorir l'accés a l'habitatge' ha afegit Vilalta.

Per a la candidata republicana 'aquest camí de reconeixement mutu, treball compartit i enfortiment de les relacions bilaterals entre Catalunya i l'Aran és la via a seguir durant la legislatura vinent. Hem de seguir avançant en el reconeixement de la realitat nacional i singular de l'Aran i garantir els serveis bàsics per a tota la ciutadania'.

Durant la jornada, la candidata republicana ha visitat també la seu dels nous serveis territorials de cultura a l'Alt Pirineu i l'Aran situats al Pont de Suert i el nou arxiu comarcal de l'Alta Ribagorça acompanyada per la Rosa Noray, candidata de l'Alta Ribagorça a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Més a Val d'Aran