Imprimir

El Govern declara bé cultural d'interès nacional el campanar de Sant Martí de Bescaran i l'església de Sant Martí d'Ars

viurealspirineus | 26 de septiembre de 2018

Sant Martí de Bescaran/Turisme de Catalunya
Sant Martí de Bescaran/Turisme de Catalunya

Tots dos elements, d'estil romànic, es troben al municipi de les Valls de Valira, a l'Alt Urgell, i estaran protegits com a Monument Històric

El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el campanar de Sant Martí de Bescaran i l’església de Sant Martí d’Ars, situats en dos nuclis que pertanyen al municipi les Valls de Valira (Alt Urgell). La protecció s’ha aprovat en la categoria de Monument Històric i amb la voluntat de protegir el seu entorn. Pel que fa al campanar, es tracta d'una obra d'estil romànic dels segles XI-XII i, segons els experts, el seu model és comparable amb els més prestigiosos de Catalunya. Mentre, l'església ubicada a Ars, també d'estil romànic del segle XI, està considerada com un dels exemples de l'arquitectura religiosa d'aquesta època, especialment per la qualitat estructural i artística del seu campanar, que, a més, és de tipus rodó.

El campanar de Sant Martí de Bescaran, actualment propietat del Bisbat d’Urgell, es troba als afores del poble de Bescaran, a uns 200 metres al sud de les primeres cases del terme. La torre té 17 metres d'alçada i compta amb una planta quadrada de 4,40 metres de costat. El campanar disposa de tres pisos de finestres geminades, diferenciats cadascun per una successió d’arcuacions cegues de decoració llombarda similar a la dels grans campanars de torre d’estil llombard del Pirineu. 

D'entre els elements més rellevants a destacar del campanar hi ha el traçat de la seva planta i les invariants tipològiques i arquitectòniques de l’estil romànic llombard. De fet, és un clar exemple de la tipologia de campanars de planta quadrada i d’estil llombard. El campanar estava adossat a l’antiga església romànica de Sant Martí de Bescaran, edifici romànic construït on hi havia hagut el primitiu monestir de Sant Martí de Bescaran. Consta que ja estava abandonat el 914, quan es va annexar al de Sant Sadurní de Tavèrnoles. Actualment només en queda el campanar.

Pel que fa a l’església de Sant Martí d’Ars, aquesta s’ubica al centre de la població del mateix nom i també és propietat del Bisbat d’Urgell. El temple és de planta trapezoidal irregular, capçada per un absis quadrat amb volta de canó i coberta amb encavallada de fusta i amb l’accés lateral adossat al migdia. L’element més destacat és, sens dubte, el campanar adossat al mur nord, d’una tipologia molt poc freqüent. Es tracta d’una construcció de planta circular amb dos pisos de finestres geminades i decoració de tipus llombard sota el ràfec de la teulada. 

El campanar de Sant Martí d’Ars és el més rellevant dels pocs que es conserven a Catalunya de torre cilíndrica d’època romànica, juntament amb els de Sant Serni de Gavarra, al municipi de Coll de Nargó (Alt Urgell) i les restes del de Sant Serni de Tavèrnoles, a les Valls de Valira (Alt Urgell). També enllaça estilísticament amb el de Santa Coloma d’Andorra. El de Sant Martí d’Ars és, però, el més equilibrat de forma, ornamentació i proporcions, i palesa un gran domini dels mecanismes propis de l’arquitectura del segle XI.

Puede ver este artículo en la siguitente dirección /articulo/alt-urgell/govern-declara-be-cultural-dinteres-nacional-campanar-sant-marti-bescaran-i-lesglesia-sant-marti-dars/20180926101249012407.html


© 2019 Viure als Pirineus

Av. Passeig del Parc. 26 25700 La Seu d'Urgell 973 989162  [email protected]