MUNICIPIS

El ple de la Seu d'Urgell aprova destinar 3MEUR addicionals a inversions, amb els vots de Compromís i la CUP

Els grups municipals de Junts per la Seu i ERC voten en contra de la modificació de crèdit provinent del romanent de tresoreria.
Espai Ermengol 2
photo_camera L'Ajuntament de la Seu d'Urgell destinarà més de 80.000€ a l'Espai Ermengol / Feliu Sirvent

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat, aquest dilluns, una modificació de crèdit per valor de 3M€, provinents de part del romanent de tresoreria, dels quals 537.300€ es destinaran a la reducció del préstec que hi havia disposat al pressupost municipal i la resta a inversions. El tancament de l’exercici econòmic de l’any 2023 havia deixat un romanent de tresoreria per despeses generals de 5.234.589,89€, dels quals 1.220.667,26 € ja estan compromesos, i en queden disponibles 4.013.922,63€.

Majoria de Compromís X La Seu i CUP

L'aprovació de la modificació de crèdit  ha comptat amb els vots favorables del govern municipal (Compromís X La Seu) i els dels dos representants de la CUP i els vots contraris de Junts per la Seu i ERC. La portaveu de la CUP, Núria Valls, ha valorat positivament la "forta inversió" que proposa la modificació de crèdit en l'àmbit de l'urbanisme i via pública, "una aposta per treballar en el pla de mobilitat i l'establiment de zones pacificades", ha dit. La regidora cupaire també ha valorat positivament la inclusió d'una partida de 150.000€ per destinar-la a polítiques d'habitatge "perquè és una necessitat de la ciutat", així com diverses inversions en cultura i patrimoni, com és el cas de l'Espai Ermengol.

El portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, ha detallat que el seu grup es mostra favorable a la major part de les inversions de la modificació de crèdit, "però no pas en totes, fet que fa que ens decantem per un vot negatiu". Viaplana també ha lamentat que Compromís per la Seu "faci des del govern municipal, allò que tant criticaven quan eren a l'oposició", en relació a l'ús del romanent de tresoreria "com si es tractés d'un pressupost en segona part", ha dit.

Per la seva banda, Junts per la Seu ha votat en contra de la modificació de crèdit proposada. Pel seu portaveu, Jordi Fàbrega, “amb un romanent tan important, el més important dels darrers 20 anys, no s’ha aprofitat per congelar els impostos i en canvi s’incrementen de manera exagerada partides que no ho necessiten i no es destina ni un euro a la residència o als serveis socials”, “per molt que els haguem deixat la caixa plena, no es poden llençar els diners d’aquesta manera, i desatendre necessitats de la gent”, ha afegit Fàbrega. I “el fet que ni contesti seriosament les propostes de pactes que li fem demostra que l’alcalde Barrera i el seu equip no són de fiar, no tenen paraula”, ha reblat Fàbrega.

L'alcalde Joan Barrera ha destacat que “la nova inversió de 3M€ permetrà reforçar decididament els eixos que s’han de potenciar a la nostra ciutat com són via pública, promoció econòmica i àrees també importants com educació, cultura, patrimoni i esports, entre d’altres”.

Inversions

La modificació de crèdit proposada servirà per portar a terme diferents inversions com: Via Pública i urbanisme, amb més de 620.000€;  Parcs i jardins, amb prop de 154.000€, on hi destaca la compra d’un tractor nou; Educació, amb prop de 228.000€, on hi destaca el projecte per a la protecció de la infància i joventut, i l’escola de les Arts; Cultura 118.000€, on hi destaca més inversió per la programació estable del segon trimestre d’enguany; Espai Ermengol, amb més de 80.000€, perquè es pugui registrar com a museu; Patrimoni, amb 70.000€, per portar a terme noves excavacions al jaciment arqueològic del pati de Les Monges i la creació de la nova plaça de tècnic de patrimoni; Promoció econòmica, amb 160.000€, que es destinaran a noves campanyes de promoció de la ciutat, comerç i turisme; Esports, amb prop de 50.000€; Solidaritat, amb 10.000€, adreçats a l’ONG Open Arms per Gaza.

Hospital de la Seu exterior 8 abril 2021
Exterior del Sant Hospital de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

Moció sobre el traspàs de l'Hospital a l'ICS

El ple municipal també ha aprovat una moció conjunta de Compromís X La Seu i la CUP sobre el traspàs de l'Hospital de la Seu d'Urgell a l'Institut Català de la Salut, que s'ha aprovat amb els vots contraris de Junts per la Seu i ERC que han argumentat que aquesta és una decisió complexa, amb peròs i contres, i que calia esperar que finalitzessin els treballs i les conclusions de la comissió constituïda amb aquesta finalitat. Per altra banda, el ple també va aprovar per unanimitat una moció de Junts per la Seu que demanava que es convoquin les places vacants a la Policia Municipal.