Imprimir

Se celebra la 10a Edició de les Jornades Culturals "Coneix la Terreta"

viurealspirineus | 31 de julio de 2019

La Torre de Tamúrcia, un poble de la Terreta. /enciclopèdia.cat
La Torre de Tamúrcia, un poble de la Terreta. /enciclopèdia.cat

La Terreta és una subcomarca catalana encaixada entre l’embassament d’Escales i el congost de Mont-rebei i té una part aragonesa, a la Baixa Ribagorça i altra de catalana, al Pallars Jussà.

Entre els seus pobles històrics hi ha la Torre de Tamúrcia, ara pertanyent al terme municipal de Tremp, on aquest divendres i dissabte s’organitzen les X Jornades Culturals “Coneix la Terreta”. S’hi presentaran documentals i llibres i es faran diverses xerrades, relacionats principalment amb les zones del Pirineu Pallarès i Ribagorçà.

Les Jornades començaran aquest divendres dia 2 d’agost a les 18:00h amb la inauguració de la Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya, comptaran amb les intervencions de diversos directors, escriptors i experts de la zona i acabaran el dissabte dia 3 d'agost, amb un concert de cloenda a càrrec d'Artur Blasco i Marién de Casimiro.

 

PROGRAMA

Divendres 2 d’agost

18.00 h - Inauguració de la Mostra de cinema etnogràfic de Catalunya a La Terreta Amb les intervencions de José María Cuesta (professor d'estudis hispànics de la Université de Toulouse-Le Mirail) i Xabier Kerexeta Erro (tècnic superior d'etnografia a la Diputació Foral de Guipúscoa/goi mailako etnografoa Gipuzkoako Foru Aldundian.

18.30 h - L'art de la pedra seca a la Terreta i al Pirineu, patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO” a càrrec de Carles Barrull Perna (coordinador de la secció de Patrimoni Agrari de l'Instut d'Estudis Ilerdencs-Diputació de Lleida).

19.00 h - Pueblos Fantasmas Dir. José María Cuesta i Jean Jimenez 2002 (87'). Documental sobre la despoblació al Sobrarb (Aragó) editat per SCPAM Université de Toulouse II-Le Mirail).

20.30 h - Diari d'una transhumància. Dir Antoni Mar, 1987 ( 32`) Transhumància d'ovelles a les comarques de l'Alta Ribagorça i els Pallars. 

21.00 h - Pastura basca, ahir i avui. Produït per la Productora Morgancrea per San Telmo Museoa/Museu de Sant Telmo, 2019 ( 18 ¨) Transhumància de la comarca guipuscaona de Goierri a la Serralada de Aizkorri (entre Guoúscia i Àlaba), a la serralada d'Aralar i a Urbasa (Navarra).

 

Dissabte 3 d'agost 

9.30 h - Inauguració instucional.

10.00 h - “Les desamortzacions a l'Alta Ribagorça ( 1835-1854)” a càrrec de Montserrat Moli Frigola ( II Universita di Roma “Tor Vergata”, Real Academia de la Historia).

10.30 h - “Els pilarets de la Terreta” a càrrec de Josep Sansalvador (Arxiu Gavin. Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya).

11.00 h - Pausa-cafè.

11.30 h - Presentacions i signatures de llibre : “50 anys. Un passeig per la vida” de Maria José Erta (Editorial Fonoll).

12.00 h - “Dues Europes. Èxit econòmic, fracàs políc” a càrrec de Ramon Tremosa i Balcells(Editorial Fonoll).

12.30 h - Viatge universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món: El Pallars Jussà. El gran mar geològic (vol. 5) La Ribagorça catalana. Clavells de pedra, patrimoni mundial de la humanitat (vol. 7) de Joan Obiols i Puig-pinós ( Editorial Andorra i Edicions Salòria).

13.00 h - “Inventario de las ermitas de Huesca. Tomo 2: Ribagorza” de Crisan Laglera (Editorial Pirineo).

13.30 h - Presentació de la Revista Ripacura. Revista pirinenca de la ribagorça a càrrec d'Oscar Jané Checa (director de la revista, CERib-Centre d'Estudis Ribagorçans).

17.30 h - Mostra de cinema etnogràfic de Catalunya Mostremp sobre rodes: Selecció de curtmetratges de la sessió Pallars/Ribagorça del Mostremp 2018: Hora blava (15 min) Volada d'aire (9 min) Sant Antoni, el contrapàs de Tremp (22') Les grues de Gallocanta (3min).

18.30 h - Presentacions de llibres “Benvolgut setembre” , conte de Glòria Francino Pinasa (dins del Projecte Implica't del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; edita: Instut d'Estudis Ilerdencs).

19.00 h - A peu pels camins del cançoner: Vol. IX: Cançons del Pallars Jussà (2018) Vol. X: Cançons de l'Alta Ribagorça i la Ribagorça Oriental. 2019. Presentació a càrrec d'Artur Blasco i Giné, editat per la Fundació Artur Blasco.

19.30 h - A peu pels camins del cançoner Dir. Artur Blasco (Fundació Artur Blasco), (60') Documental que mostra la feina de l'Artur Blasco recopilant cançons tradicionals per la Ribagorça, l'Alta Ribagorça i el Pallars. 

20.30 h - Concert de cloenda ambArtur Blasco i Marién de Casimiro.

Puede ver este artículo en la siguitente dirección /articulo/cultura/celebra-x-edicio-jprnades-culturals-coneix-terreta/20190731165729015351.html


© 2020 Viure als Pirineus

Av. Passeig del Parc. 26 25700 La Seu d'Urgell 973 989162  [email protected]