Conveni de col·laboració del Conselh Generau d’Aran amb la Universitat de Navarra

El passat dissabte dia 4 d’agost el Conselh Generau d’Aran i la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Navarra varen signar un conveni de col·laboració amb l’objectiu de fomentar conjuntament l'estudi, la investigació i la divulgació del patrimoni lingüístic, històric, artístic, paisatgístic, identitari i cultural de la Val d'Aran.

180807_UNavarra
photo_camera Conveni de col·laboració del Conselh Generau d’Aran amb la Universitat de Navarra

L’acte de la signatura va tenir lloc a la seu del Conselh Generau d’Aran, amb la participació del síndic d’Aran, Carlos Barrera i la Dra. Julia Pavón Benito, historiadora i directora del Departament d’Història, Història de l’Art i Geografia, de la facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Navarra. A l’acte de signatura també hi va participar la professora d’Història de l’Art de la Universitat de Navarra, i veritable impulsora de la col·laboració, Thaïs Rodés de Sarrablo, juntament amb Jèp de Montoya, assessor en temes culturals i de patrimoni del Conselh Generau d’Aran, i Elisa Ros, Tècnica de Patrimoni del Conselh Generau d’Aran.

El conveni pretén impulsar la col·laboració entre diferents departaments de la Universitat de Navarra i el Conselh Generau d’Aran per tal d’identificar el patrimoni lingüístic, històric, artístic, paisatgístic, identitari i cultural de la Val d’Aran amb potencial per ser convertit en un recurs orientat a fomentar el coneixement cultural a la zona i definir projectes concrets de recerca així com la divulgació de les activitats previstes a desenvolupar en aquest àmbit com col·loquis, conferències, taules rodones, exposicions, publicacions, edició i presentació de llibres i, si escau, congressos i jornades. 

El conveni tindrà una vigència de tres anys, prorrogable per acord d'ambdues parts.

La signatura d’aquest conveni de col·laboració s’inscriu dins dels treballs del expedient de la futura candidatura de patrimoni natural, cultural, artístic i identitari de la Val d’Aran com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. 

La força de la Val d’Aran dins de la fórmula mixta de patrimoni natural i cultural rau en el conjunt creat per l’home, pobles, esglésies, llengua, cultura, història i identitat, envoltat de la bellesa d’indrets com la Ribera de Toran, de Canejan i el Tuc del Montlude; la Ribera de l’Artiga de Lin; la Ribera de Varradòs; Beret i Montgarri; Aiguamòg i Valarties.

Finalment la delegació de la Universitat de Navarra, també va visitar la seu de l’IEA- Acadèmia aranesa dera lengua occitana, on van ser rebuts per Jusèp Loís Sans, president de l’IEA-AALO.