21.06.2021 |
Viure als Pirineus

TURISME I PATRIMONI

Son del Pi estrena el Punt d'interpretació del romànic del Pallars Sobirà

Aquest espai l'ha creat el Centre de Documentació dels Pirineus amb l'objectiu de recuperar la memòria patrimonial

PUNT D'INTERPRETACIÓ DEL ROMÀNIC
Plafons del Punt d'informació del romànic a Son del Pi/Marta Lluvich
Son del Pi estrena el Punt d'interpretació del romànic del Pallars Sobirà

El Centre de Documentació dels Pirineus (CEDRIP) ha posat en funcionament el Punt d'interpretació del romànic del Pallars Sobirà, a la localitat de Son del Pi. Es tracta del primer centre d'aquestes característiques a la comarca i pretén contribuir a la recuperació de la memòria patrimonial de la zona. L'espai, de poc més de 100 metres quadrats, està dissenyat a base de plafons estàtics, dinàmics i interactius. El punt d'interpretació fa un repàs a l'arquitectura, la pintura i l'escultura de l'època romànica al Pallars. De la pintura, creada entre els segles XI i XII, és una de les millors representades de tot Catalunya i més desconegudes pel gran públic, segons el director del CEDRIP, Toni Anyó. En aquesta instal·lació s'exposa aquest conjunt d'imatges de pintura mural i sobre taula d'excepcional qualitat, que es troben conservades a museus d'arreus. Gràcies a les noves tecnologies el visitant pot observar el mínim detall de totes les pintures originàries del Pallars com Sant Pere del Burgal, Santa Maria d'Àneu, Baiasca o Sant Pere de Sorpe.

Una visita en aquest espai ofereix al visitant un viatge virtual al món del romànic del Pallars Sobirà; context geogràfic, històric i descripció de l'arquitectura, escultura, pintura mural, pintura sobre taula i talles. La visita inclou la projecció dels audiovisuals 'Romànic d'Àneu' i 'Romànic del Pallars Sobirà' i la consulta del DVD interactiu 'Esglésies i ermites romàniques del Pallars Sobirà' amb suport dels ordinadors tàctils.

Toni Anyó ha explicat que aquest vol posar de manifest ''la manifestació artística més notable'' que té el Pallars Sobirà i ha afegit que no solament parla de pintura sinó també de l'arquitectura civil i militar del romànic que és present en ponts, torres i castells comunicats al llarg de la conca del riu Noguera Pallaresa.

Aquest espai s'ha inaugurat el 25 de juliol amb la presència del president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús i l'alcaldessa d'Alt Àneu, Laura Arraut

Son del Pi estrena el Punt d'interpretació del romànic del Pallars Sobirà
Comentarios