CAMINS I PONTS ROMÀNICS

Nova senyalització i millores al Camí dels Ponts Romànics d'Isil i Alòs

L'EMD d'Isil i Alós ha dut a terme noves millores en senyalització interpretativa i direccional i una barana de seguretat al Camí dels Ponts Romànics entre els seus dos pobles, amb el suport de fons europeus i del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Ponts Isil i Alòs 2
photo_camera Imatge de la passarel·la construïda al Camí dels Ponts Romànics/PNAP

L'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i d'Alòs ha realitzat noves millores en senyalització interpretativa i direccional, així com una barana de seguretat al Camí dels Ponts Romànics entre els seus dos pobles. Aquesta actuació ha comptat amb el suport d'un ajut  FEADER del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Aquesta és una ruta preciosa i molt recomanable per gaudir en família de la Reserva Natural de la Noguera Pallaresa.

PNAP Isil

(Foto: Un plafó informatiu de la ruta "Camí dels Ponts Romànics" a Isil i Alòs/PNAP)

Dos pobles, dues esglésies, dos ponts romànics

Els pobles d'Isil i Alós són dos pobles ubicats en l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i Alós, a l'extrem nord del terme municipal de l'Alt Àneu. Cada poble té una església romànica, la de Sant Joan d'Isil i la de Sant Llizer a Alós. També compten amb altres elements arquitectònics d'especial interès, com un pont romànic a cada poble i una serradora hidràulica a Alós. Durant l'any 2012 es va recuperar una casa antiga d'Isil, propietat de l'EMD, per habilitar-la com a "Casa de l'Ós Bru dels Pirineus" que és centre d'interpretació d'aquest animal que viu al terme comunal. A Isil a més se celebra des de temps immemorial la festa del es Falles, declarada al 1991 d'interès Nacional i al 2011 Festa Patrimonial per la Generalitat de Catalunya. El desembre del 2015, les festes del foc del Pirineu han estat declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Recentment s'han recuperat les Falles d'Alós, que es fan el 4 de juliol.

Pont romànic a Isil 2

(Foto: Pont romànic a Isil/PNAP)

El Pallars Sobirà, terra de ponts

El Pallars Sobirà és terra de ponts, que es van construir en època medieval per comunicar els pobles i les valls. Gran part d’aquests ponts avui continuen ferms i altius, donant sentit a l’extensa xarxa de camins de ferradura que el Pallars Sobirà encara conserva. Gerri de la Sal, Unarre, Esterri d’Àneu, Borén , Isil, Alós, Espot, la Torrassa, Escart, Tavascan, Cassibrós, Lladrós, Lladorre són indrets on es pot gaudir d’aquestes meravelles constructives que representen una part cabdal del patrimonio cultural comarcal. Aquest itinerari recorre un tram del riu Noguera de Cardós, creuant d’una riba a l’altra per alguns d’aquests ponts medievals.