Proximitat!

Ho diu la mateixa paraula, els que coneixeu què afecta el ciutadà en l’entorn més proper, sigui el poble, la comarca o en el nostre àmbit, el territori pirinenc. Els mitjans locals són claus per poder comunicar el que passa i el que afecta els ciutadans, i el que és més important, amb aportacions, coneixement i implicació de i per al territori.
Pere Porta i Colom - Director de l’IDAPA
Pere Porta i Colom - Director de l’IDAPA

En un món atapeït de notícies, fets noticiables i ple d’elements que tenen la funció de comunicar, els ciutadans busquem la notícia propera, la que ens dona confiança relatora, la que s’expressa una mica com volem que s’expressi, i això ho trobem, ben segur, en els mitjans de proximitat: immediatesa, credibilitat del contingut i possibilitat d’interactuar.

Amb això les xarxes socials han transformat molts conceptes comunicatius, sobretot tot en el camp dels continguts audiovisuals, i aquí també hi sou vosaltres, amb els mitjans digitals. Aquest procés és, sens dubte, irreversible.

El Pirineu és sens dubte un territori amb poca presència de mitjans. Aproximadament una quarantena dels 375 que aplega l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) tenen presència a l’Alt Pirineu i Aran (11%; premsa gratuïta 7/127; premsa de pagament 3/24; mitjans digitals 33/220), tenint en compte que aquest territori suposa l’1% de la població i el 20% de la superfície catalana.

El cert és que cada cop més els mitjans d’informació de proximitat estan guanyant lideratge informatiu als mitjans d’informació tradicionals, especialment amb l’aparició de nombroses capçaleres digitals, i en molts casos el contingut va més enllà de l’estrictament informatiu i enforteix el sentiment de pertinença, de cohesió i de vertebració territorial.

Moltes felicitats per l’aniversari i per la tasca informativa de Pirineu!

Més a Especial 20 anys
Josep Ardanuy-Tarrat - Ex-Coordinador a l’Alt Pirineu i Aran Del departament de Governació de la Generalitat
Especial 20 anys

Pel Pirineu, concertar i pas ferm

Carles Pont Sorribes - Professor del Departament de Comunicació de la Unversitat Pompeu Fabra de Barcelona
Especial 20 anys

Viure pels pirinencs