La dinamització dels territoris de muntanya

Arribant ja a final d’aquest primer curs de vida de l’INEFC Pirineus de la Seu d’Urgell, podem afirmar que la Universitat a les Comarques Pirinenques és una realitat que ha superat les expectatives amb escreix.
Sílvia Puigarnau Coma - Directora d'INEFC Pirineus
Sílvia Puigarnau Coma - Directora d'INEFC Pirineus

El creixement de les activitats esportives i turístiques en el medi natural és un dels fenòmens més destacats de les darreres dècades, fet que comporta una gran dinamització dels territoris així com la seva economia. El nostre Pirineu s’ha convertit en un destí de turisme actiu molt notable per la seva quantitat i qualitat dels seus recursos naturals.

Davant d’aquest creixement i la demanda de noves activitats, existia la necessitat d’una resposta formativa per nodrir el medi de professionals qualificats/des i especialitzats/des necessaris per a convertir-lo en espai de pràctica segura i sostenible. L’INEFC Pirineus es creà amb la voluntat de respondre a aquesta necessitat, la regulació del medi, la seva conservació, la reducció del seu impacte i la implantació de professionals al territori.

El creixement de les activitats esportives i turístiques en el medi natural és un dels fenòmens més destacats en les darreres dècades, fet que comporta una gran dinamització dels territoris de muntanya

El setembre de 2021, la primera promoció d’aquesta Universitat de l’Esport, va iniciar els seus estudis amb una capacitat de 40 places per curs. Les assignatures impartides són les ciències vinculades a l’activitat física i l’esport (anatomia, fisiologia, entrenament, gestió, pedagogia, psicologia, biomecànica, sostenibilitat, sociologia entre moltes altres) a través del Grau Universitari impartit a INEFC Lleida amb modificacions en els esports, sent aquí al Pirineu, esports en el medi natural (piragüisme, esquí, snowboard, esquí de fons, hípica, escalada, btt, etc). Fins a la construcció de l’edifici propi, les classes són impartides en les instal·lacions municipals de la Seu d’Urgell, gràcies als convenis signats amb l’ajuntament, el parc del Segre i moltes altres institucions. Els alumnes viuen al Pirineu i gaudeixen del seu entorn, fet distintiu de la dinàmica d’altres centres universitaris.

Molt contents amb aquest primer any, esperem continuar creixent en aquest territori que tant ens ha ajudat i ens ha rebut amb els braços oberts.

Més a Especial 20 anys
Josep Ardanuy-Tarrat - Ex-Coordinador a l’Alt Pirineu i Aran Del departament de Governació de la Generalitat
Especial 20 anys

Pel Pirineu, concertar i pas ferm

Carles Pont Sorribes - Professor del Departament de Comunicació de la Unversitat Pompeu Fabra de Barcelona
Especial 20 anys

Viure pels pirinencs

Albert Piñeira i Brosel - Alcalde de Puigcerdà i vicepresident responsable de l’Àrea de Cultura, Educació, Noves Tecnologies, Esports i Benestar de la Diputació de Girona
Especial 20 anys

Reivindicar la premsa local de proximitat i de qualitat