El 1880, amb motiu de la construcció de la carretera d’Artesa de Segre, es va obrir a Tremp el Passeig de la Rambla, prop del qual es van aixecar notables edificis. Més endavant es va continuar amb el Passeig del Vall, també urbanitzat i ornat d’oms centenaris. Aquell mateix any, Armengol Vilanova Amargós, lo cafetero, fundava a la capital trempolina el Segle XX, un cafè i casa de menjars.
Amb l’arribada de La Canadenca, l’empresa hidroelèctrica fundada per Fred S. Pearson l’any 1911, amb el nom de Barcelona Traction Light & Power, es van crear molts llocs de treball i van arribar a Tremp i al Pallars un gran nombre de persones procedents d’Espanya, Europa i Amèrica. La construcció d’embassaments i centrals de producció d’electricitat va suposar un fort impuls per a l’economia local i també una empenta decidida en el creixement del Segle XX. A partir d’aquell moment, l’establiment va anar a més i va passar a oferir servei de taxi, garatge per estacionar vehicles de motor i habitacions per allotjar els clients. Amb els anys l’edifici s’amplia amb l’adquisició dels solars contigus, la construcció de diverses plantes i la diversificació de les prestacions. David Vilanova Segú, cinquena generació al capdavant de l’establiment, va començar a treballar al negoci familiar el 1990. Els seus pares, Ramon Vilanova Olives i Pepita Segú Molins, van traspassar tots dos el 2016, ells van ser els veritables artífexs del creixement del negoci, assegura David amb sentiment. El meu pare va ser un verdader emprenedor, sentencia.
David Vilanova: "Els meus pares van ser els veritables artífexs del creixement del negoci"
El Segle XX és un hotel familiar gestionat de generació en generació fins a convertir-se en tot un referent al Pallars Jussà. Més de 140 anys dedicats professionalment a fer de l’estada dels clients una experiència per a recordar, compta amb 47 modernes habitacions perfectament equipades, espais comunitaris i piscina exterior. David Vilanova es va formar, a finals dels anys 80, en el reconegut Hotel-Escola de Sant Pol de Mar, on va adquirir coneixements en administració i recepció, restaurant i cuina, alhora que va cursar els estudis de turisme. També va fer estades als Alps francesos, molt a prop de Chambéry, i a diversos establiments com l’Hotel Calderón, de Barcelona, entre altres. L’evolució del negoci és constant i el que et demana és anar-te adaptant a cada moment a la situació, apunta. Abans es treballava molt amb banquets i festes familiars i també amb viatjants de comerç que s’allotjaven durant setmanes i quinzenes senceres. Avui aquesta figura ha desaparegut.
David Vilanova es va formar, a finals dels anys 80, en el reconegut Hotel-Escola de Sant Pol de Mar
El restaurant del Segle XX, format per diversos menjadors, és l’espai ideal per a celebracions familiars o reunions de negocis. A més, al servei de bar es pot esmorzar, prendre un cafè o una copa dins un ambient tranquil i acollidor, tant si el client s’allotja a l’hotel com si senzillament fa una aturada durant el seu viatge. Els fogons de l’establiment aposten per una gastronomia basada en productes de temporada, que barreja tradició amb innovació. Amanides, cremes, sopes, arrossos, carns, peixos i postres elaborades artesanalment. La cuina que faig és una cuina catalana tradicional amb una presentació creativa, afirma el xef del Segle XX.
La Terrina de cuixa de corder brasejada és molt representativa de l'Hotel Segle XX. Se serveix desossada, premsada i embolicada amb cretina de porc, és a dir el tel del fetge, es forneja i es salseja amb la mateixa salsa de reducció.
Alguns dels plats representatius de l’establiment pallarès són el Menjar blanc amb pera i sardina fumada, que és un plat fred amb una crema d’ametlles també freda; els Canelons tradicionals amb crema de formatge; la Coca de sardina fumada, elaborada amb pisto, romer i timonet, amb un resultat espectacular. David Vilanova assegura que la sardina fumada és molt melosa i hi aporta un perfum extraordinari. També és molt representatiu del Segle XX la Terrina de cuixa de corder brasejada, que se serveix desossada, premsada i embolicada amb cretina de porc, és a dir el tel del fetge, es forneja i es salseja amb la mateixa salsa de reducció. Unes postres ben emblemàtiques són la Torrija de brioix fet a casa, amb caramel, o bé els Bunyols de poma amb ametlla. L’establiment compta amb una extensa carta de vins de la Conca de Tremp i també de diferents DO.
El plat
Bunyols de poma amb ametlla i toffee de caramel
Ingredients
1 Kg de poma pelada a daus
50 gr. de sucre
60 gr. de mantega
Canyella en pols, alfàbrega o qualsevol altra essència que t’agradi.
Coure tapat durant 20 min. a foc mitjà, destapar i deixar evaporar. Trencar amb un batedor, posar en el motlle, punxar amb un escuradents i congelar.
Tempura
100 farina
100 maizena
150 aigua
100 ametlla granet
Barrejar-ho tot i guardar a la nevera.
Garapinyada
150 gr granet d’ametlla
75 gr de sucre
20 gr d’aigua
Ajuntar-ho tot i posar a coure a foc viu, sense parar de moure fins a aconseguir que cristal·litzi. Caramel·litzar i reservar. Guardar en un pot de vidre tancat.
Salsa
100 sucre
50 aigua
150 nata
Cuinar sucre i aigua, fer caramel. Afegir la nata i reduir a textura salsa (meitat). Guardar en biberó.
Muntatge
Arrebossar la poma congelada amb la tempura d’ametlla i fregir a 160º. Deixar daurar lleugerament. Escórrer i arrebossar en sucre. Servir en una pissarra negra sobre traços de salsa i una mica d’ametlla garapinyada.