HISTÒRIA LOCAL

Oriol Riart publica ‘Érem feres', una anàlisi a partir de diaris personals de combatents de la Guerra Civil

Els diaris, per als seus autors, eren una eina fonamental per afrontar psicològicament la realitat de la guerra. 
Érem Feres 3
photo_camera Érem Feres 3

L'historiador pallarès, Oriol Riart Arnalot, acaba de publicar a Pagès editors, 'Érem feres. Diaris personals de combatents a la Guerra Civil' , una anàlisi feta a partir de trenta diaris personals de combatents republicans principalment, però també franquistes, que van viure la Guerra Civil Espanyola. El llibre agafa el títol d’una frase escrita fa 85 anys pel soldat Josep Manau, que descrivia en el seu diari personal, fugint dels camps de Terol, la deshumanització al front de guerra i concloïa “els homes no eren homes, eren feres”.

Érem feres 2
Un dels diaris analitzats per l'historiador Oriol Riart / Pagès Editors

Experiència directa

Érem feres mostra de ben a prop l’experiència directa dels soldats que van viure la Guerra Civil Espanyola. L’autor ho fa a través dels seus diaris personals i d’una lectura acurada de les impressions, les pors, les necessitats i les emocions que els combatents van deixar per escrit en el mateix moment dels fets. A través d’aquests textos coneixerem de primera mà qui eren aquells joves que, voluntàriament o obligats, van lluitar des de la primera línia de front. Quins eren els seus principals temors? Quins impediments havien de superar en el seu dia a dia? A qui trobaven a faltar? Érem feres és, en definitiva, un testimoni imprescindible per sentir la veu d’aquells soldats que van participar en la Guerra Civil de 1936-1939.

Érem Feres
 'Érem feres. Diaris personals de combatents a la Guerra Civil' , d'Oriol Riart Arnalot

Una investigació realitzada a partir de 30 diaris

Una investigació realitzada a partir de 30 diaris que pretén mostrar l’experiència de guerra dels soldats a primera línia de front, a partir d’allò que ells mateixos més destaquen en les seves anotacions, realitzades dia a dia. Tot un corpus temàtic que vol explicar la quotidianitat de les trinxeres. Els diaris, per als seus autors, són una eina fonamental per afrontar psicològicament la realitat de la guerra. 

En aquest llibre s’analitzen i es posen en discussió els diaris personals escrits per combatents de la Guerra Civil espanyola com una font historiogràfica de primer ordre. 

Oriol Riart Arnalot
Oriol Riart Arnalot

El perfil

Oriol Riart Arnalot (Esterri d’Àneu, 1978) és doctor en Història Contemporània, arxiver i fotògraf. Especialista en la guerra civil espanyola, ha estudiat els vestigis bèl·lics dels municipis de Llavorsí i de Soriguera, ha dirigit el documental Valadredo (2011), emès per TVC, i ha treballat com a guia per diferents escenaris de la guerra al Pallars Sobirà. Ha publicat El patrimoni bèl·lic de Sant Joan de Vilamur (2021), Arxius i Guerra Civil (2020), Les falles al Pirineu (2016) i Itinerari d’una memòria enfrontada (2009). Actualment és el responsable de l’Arxiu Històric de les Valls d’Àneu i de la Biblioteca Pública d’Esterri d’Àneu.