EQUIPAMENTS

Un estudi determina que la Seu d'Urgell necessita un espai escènic en un nou edifici de 3.000 metres quadrats

L'Ajuntament de la capital alturgellenca aposta per construir-lo a la zona de l'Horta del Valira

Antics jutjats la Seu 1
photo_camera Edifici dels antics jutjats a la plaça del Pati Palau de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

Un estudi per valorar si cal projectar un espai escènic i musical a la Seu d'Urgell conclou que aquest equipament és necessari i que s'hauria de construir un nou edifici d'uns 3.000 metres quadrats. Tot plegat, després d'analitzar les possibilitats que ofereixen les diferents sales de la ciutat que acullen activitats d'aquest tipus, en les quals s'hi mantindria una part de la programació i la vessant formativa de les diferents disciplines artístiques. Des de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell consideren que aquest informe era necessari i aposten per poder fer realitat el projecte a la zona de l'Horta del Valira, tenint en compte que aquesta àrea d'expansió de la capital alturgellenca ofereix unes òptimes condicions d'accés i aparcament.

Horta del Valira Albert Lijarcio 2
Zona de creixement a l'Horta del Valira de la Seu d'Urgell / Albert Lijarcio 

L'estudi ha anat a càrrec de la consultora BissapLab i el seu codirector, Jaume Colomer, ha dit que no només s'ha tingut en compte l'oferta i la demanda actual, sinó el recorregut que hi ha per poder créixer en aquest àmbit. Així, ha dit que els espais actuals "tenen un sostre molt baix", ja que no permeten dur a terme espectacles de certs formats. De totes maneres, aposta per mantenir-hi activitat, de forma combinada amb el nou equipament: "No es tracta de desertitzar la ciutat per fer un Corte Inglés de les arts escèniques i de la música".

Pel que fa a l'equipament, es veu convenient que tingui una sala gran amb un màxim de 400 localitats i una altra de més petita per a d'entre 100 i 150 persones. A més, la proposta inclou múltiples espais d'assaig, amb la voluntat de promoure la creació, segons ha dit Colomer. D'entre les possibles ubicacions, n'hi ha dos parcel·les a l'Horta del Valira i una darrera al centre històric, a la zona que ara ocupa l'edifici dels antics jutjats.

Rescat dels Minairons Albert Lijarcio
Representació de l'obra 'El Rescat dels Minairons' / Albert Lijarcio

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera, ha indicat que l'estudi posa de manifest que no hi ha cap instal·lació que reuneixi "totes les condicions", tot i que ha dit que amb les actuals està suplint la mancança d'aquest espai de forma limitada. En aquest sentit, ha defensat la idoneïtat d'aquest equipament de cara a millorar la capitalitat del Pirineu en l'àmbit social i cultural. Pel que fa al projecte constructiu de l'edifici, ha indicat que esperen comptar amb ajuda de diverses subvencions.