El Museu de Llívia ha estat convidat, aquest divendres, a formar part del projecte Aromas Itinerarium Salutis, una xarxa científica i cultural europea que pretén reunir les farmàcies antigues d'Europa. La iniciativa, que ja compta amb el suport de sis països —Portugal, Suïssa, Itàlia, Romania, Croàcia i Espanya— serà presentada al Consell d'Europa i a la Unió Europea en el termini de dos mesos.
Aromas Itinerarium Salutis està liderat per la Universitat de València (UV), centre docent que fa més de sis anys que estudia i promou treballs de recerca de les farmàcies històriques —no només a l'Estat espanyol sinó també a altres països europeus, sobretot Itàlia—. Darrere d'aquests 6 anys hi ha molt de treball i l'obtenció de dades i analítiques, aconseguides gràcies a la utilització de les noves tecnologies i la intel·ligència artificial.
La xarxa de farmàcies històriques que s'aplegaran al projecte promouran activitats d'investigació, activitats docents i fomentaran la mobilització de la població local. Segons la directora del projecte, María Luisa Vázquez de Ágredos "perseguim generar una consciència col·lectiva a escala europea de la importància d'aquest patrimoni històric i preservar-lo".
La participació del Museu de Llívia en aquest projecte comporta, en primer lloc, "poder treballar de forma conjunta amb altres apotecaries i farmàcies d'Europa, aprofitant els projectes de tothom per museïtzar i per fer recerca. Després, fa que ens posem en el panorama europeu i, finalment, ens obliga a regenerar el nostre discurs museogràfic i continguts, més moderns i adaptats a les necessitats que té avui el públic", ha manifestat el director del Museu de Llívia, Gerard Cunill. Val a dir que el museu ja treballava en aquesta línia tal com recull el seu Pla Estratègic presentat a últims de l'any passat.
La jornada de treball de divendres; un punt de trobada d’investigadors
El museu va acollir divendres una jornada científica-tècnica organitzada per la Universitat de València, que va comptar amb la participació de tècnics i estudiosos, alguns connectats a través de les plataformes en línia des de Galícia, Madrid i València. Totes les activitats de la jornada, que va perllongar-se fins dissabte al matí, van ser obertes al públic. Així, al llarg de la jornada, a banda de les conferències i col·loquis que s'hi van organitzar, es va poder veure i conèixer les eines de recerca més innovadores aplicades al patrimoni farmacèutic. El desenvolupament de diversos processos innovadors al voltant de l'anàlisi fisicoquímica i l'evolució del 3D i els rajos X en l'estudi del patrimoni, que ha promogut la UV, es van aplicar durant la jornada de treball a la farmàcia Esteva. El treball i les dades obtingudes formaran part de l'arxiu del museu i es podran consultar també, en uns mesos, en un portal web que reunirà totes les farmàcies històriques que s'hagin analitzat a través d'aquest projecte de recerca.
A més, cal afegir que en el col·loqui que es va celebrar al matí hi van participar altres investigadors i col·laboradors del projecte de recerca de la farmàcia Esteva, els quals promouen treballs paral·lels. Durant la jornada, aquests investigadors es van poder conèixer i van poder establir línies de col·laboració entre els respectius projectes, que desembocarà en un treball interdisciplinari per al projecte de la farmàcia Esteva.
Així, van coincidir i participar de la jornada, a banda dels investigadors de la Universitat de València —que lidera l’estudi dels fàrmacs i estudis subjacents de la imatge en objectes artístics—, Eva Marín i Jesús Galech, que fan l'estudi del fons documental i bibliogràfic de la farmàcia i família Esteva; Adrià Vazquez que promou —conjuntament amb Joan Bosch i Francesc Miralpeix, que no van poder assistir a la jornada— un estudi del mobiliari Barroc de la farmàcia, i Núria Lladó, responsable dels estudis de conservació preventiva de fàrmacs històrics.