Llívia acull la presentació de la versió impresa del mapa del Camí Ramader de Marina, tram nord

L’Associació Camí Ramader de Marina (ACRM) i l’Ajuntament de Llívia presidiran l’acte de presentació del mapa –edició impresa– del Camí Ramader de Marina, aquest pròxim 19 d’abril, a les 18 hores, a la sala d’actes de l’Ajuntament de Llívia. Aquest mapa formarà part d’una col·lecció de 4 guies impreses.
transhu09
photo_camera Un ramat que pastura pels voltants de Llívia. Foto: Jordi Pardinilla.

El mapa que es presenta a Llívia recull la capçalera del recorregut del camí, anomenat Pirineu oriental, que s’inicia o s’acaba a la Bollosa (Llívia) i comprèn fins més enllà de les serres de Montgrony i el Catllaràs, al costat sud del Moixeró.

L’acte estarà encapçalat per l’alcalde de Llívia, Albert Cruïlles i comptarà amb les intervencions de Joan Rovira (impulsor i col·laborador de l’ACRM), l’agent forestal Josep Astort (que ha col·laborat en la recuperació del camí) i Ingrid Vilardaga, tècnica del Camí Ramader de Marina. A la presentació han estat convidats, també, els alcaldes i autoritats polítiques dels ajuntaments d’Angostrina, Sallagosa, Bolquera, Estavar, la Guingueta d’Ix, Puigcerdà, Alp, Fontanals de Cerdanya, Toses i Castellar de n’Hug –termes municipals per on transcorre el camí o són membres socis de l’associació o hi ha una clara vinculació territorial–, a banda de tècnics turístics comarcals i guies de muntanya, entitats i institucions turístiques i excursionistes de la Cerdanya, així com els ramaders del municipi. L’acte és obert al públic.

El Camí Ramader de Marina és un projecte que vol preservar, potenciar i promoure la ruta transhumant que ha permès el moviment de ramats entre el Pirineu oriental i el litoral al Penedès i al Garraf. Per aconseguir aquests objectius, la iniciativa treballa en tres línies d’actuació: reivindicació de la transhumància, protecció cultural i ambiental del territori i promoció turística del territori seguint criteris de sostenibilitat

transhu07
Un ramat de cabres a Llívia. Foto: Jordi Pardinilla.

L’endemà, es farà una sortida a peu, des de Llívia fins a Angostrina, seguint el traçat del camí. La jornada s’acabarà amb una visita guiada a l’antiga filatura d’Angostrina.

El Camí Ramader de Marina és un projecte que vol preservar, potenciar i promoure la ruta transhumant que ha permès el moviment de ramats entre el Pirineu oriental i el litoral al Penedès i al Garraf. Per aconseguir aquests objectius, la iniciativa treballa en tres línies d’actuació: reivindicació de la transhumància, protecció cultural i ambiental del territori i promoció turística del territori seguint criteris de sostenibilitat.

El Camí ramader de Marina fa aproximadament 230 quilòmetres, recorrent Catalunya de nord a sud: des de les muntanyes de la Cerdanya, fins a la sorra de la platja de la Marina del Penedès, tot passant per les terres intermèdies del Lluçanès. Transcorre per deu comarques catalanes, amb l’Alta Cerdanya inclosa, i més d’una cinquantena de municipis, fent d’aquesta una ruta singular, plena de patrimoni històric, cultural i ambiental, que evoca el pas transhumant des de fa més d’un miler d’anys. De tots els camins ramaders de Catalunya, el camí ramader de Marina és aquell del qual es té una referència més antiga.