RECERCA

Joan Oller parla, al Museu Cerdà de Puigcerdà, de les mines de maragdes del desert aràbic d’Egipte

Aquesta és la cinquena conferència del cicle “A l’estiu, recerca’t”, que organitza el Grup de Recerca de Cerdanya.
GRC Joan Oller
photo_camera Joan Oller parla a Puigcerdà, de les mines de maragdes del desert aràbic d’Egipte / Francesc Esteban

El proppassat sivendres, 18 d'agost, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la cinquena conferència del cicle “A l’estiu, recerca’t”, que cada any organitza el Grup de Recerca de Cerdanya.

La xerrada portava per títol: “Maragdes del desert: els resultats de les excavacions arqueològiques del Sikait Project al Desert Aràbic egipci” i va anar a càrrec del doctor en història, arqueòleg i professor de l’UAB, en Joan Oller. La conferència va tractar sobre les mines de maragdes situades al desert aràbic d’Egipte, a l’oest del Nil, entre aquest riu i el mar Roig. Les mines van començar a ser explotades durant l’Imperi Romà, sota els regnats d’August i de Tiberi, per part de l’exèrcit romà i posteriorment van continuar essent explotades, fins a passar a mans dels blemis, i posteriorment, als musulmans Omeya.

GRC Joan Oller
Joan Oller parla a Puigcerdà, de les mines de maragdes del desert aràbic d’Egipte / Francesc Esteban

Les maragdes, una variant del mineral de beril, no són d’especial qualitat, però eren les úniques que es trobaven dins del territori romà i van ser profusament explotades per aquests. A la regió desèrtica on es troben hi ha una quantitat enorme de restes arqueològiques, des de temples, fins a les mateixes mines, que sovint formen complexos subterranis enormes, amb moltes galeries i cambres. Els miners eren molt supersticiosos i, per tant, és normal trobar una gran quantitat d’elements religiosos i votius a la zona. S’ha explorat només una part del jaciment i contínuament surten moltes restes, algunes de les quals cal consolidar i restaurar per evitar que en poc temps desapareguin. De fet, però, la gran sequedat de la zona i la seva inaccessibilitat i poca habitabilitat ha conservat molt bé les restes arqueològiques, cosa que en altres indrets no hauria estat possible.

Actualment, aquests jaciments estan amenaçats, tant pels espoliadors, com per alguns interessos de la mineria de l’or i de l’urani per part del mateix govern egipci. Joan Oller és col·laborador habitual del GRC i té relació amb diversos jaciments arqueològics de la Cerdanya, especialment, d’època antiga. Aquesta conferència va ser la cinquena d’un seguit de deu, que enguany tindran lloc al Museu Cerdà, a les 19 hores.