SEQUERA

L’Ajuntament de Llívia alerta que l’abastament d’aigua de boca a la població perilla

Reclama als veïns que no utilitzin l’aigua de la xarxa municipal per a omplir piscines o per a regar jardins.
Riu Er Llívia
photo_camera Estat actual del cabal del riu Er, a pocs metres de la captació d'aigua per a Llívia / llivia.org /J.P.V.

L’Ajuntament de Llívia alerta que l’abastament d’aigua de boca, perilla. L’administració municipal ha emès dos bans, en pocs dies, reclamant als veïns de la població que no utilitzin l’aigua de la xarxa municipal per a omplir piscines o per a regar jardins. Si es manté la situació de sequera, si es redueix el volum de captació d’aigua ¬-escenari més que probable- i si es manté el consum alt, com ara, l’actual reserva d’aigua de Llívia no és suficient per garantir el subministrament. Tot plegat, comptant que no hi hagi cap incidència imprevista a la xarxa.

Poca reserva, poc cabal de subministrament
Llívia disposa de dos dipòsits. Cereja (1.500 metres cúbics) i Gorguja (1.000 metres cúbics). Cap dels dos està al 100% de la seva capacitat. El de Cereja, sols a un 30%. El de Gorguja, menys del 70%.

L’aigua del riu Angostrina, a través del canal d’Angostrina, subministra el dipòsit de Cereja. Aquesta aigua és només per als habitants del nucli agregat. El consum d’aquests dies és similar a l’aigua que entra al dipòsit.

El dipòsit de Gorguja s’alimenta del riu Er, a través del reg de Gorguja. En aquest cas, l’entrada d’aigua al dipòsit és inferior al consum diari.

Riu Er Llívia
Estat actual del cabal del riu Er, a pocs metres de la captació d'aigua per a Llívia / llivia.org /J.P.V.

Amb aquesta situació, sense tenir en compte possibles imprevistos, “Llívia podria haver de restringir el consum d’aigua de boca en uns dies. Per què? Doncs, perquè la captació d’aigua minvarà en els pròxims dies, ja que la previsió del temps no fa pensar en grans canvis; perquè la reserva va decreixent i perquè el consum continua essent elevat”, expliquen fonts d’Agbar, empresa que gestiona el servei municipal d’abastiment d’aigua del municipi.

L’ajuntament demana col·laboració als APIS i als jardiners
L’Ajuntament de Llívia fa mans i mànigues per a resoldre aquesta situació que pot ser crítica. Ja ha emès bans (els dies 1 i 10 d’agost) reclamant la responsabilitat dels veïns de Llívia. A més, ha fet campanya entre agents de la propietat immobiliària del municipi, fent arribar a les comunitats de veïns el problema d’abastament actual. Alhora, s’ha demanat a les empreses de jardineria que no facin ús de l’aigua de la xarxa per a regar.

També s’ha adoptat, des de l’ajuntament, la decisió de no regar el parc de Sant Guillem o la piscina, per a estalviar aigua. Només es rega puntualment el camp de futbol perquè és l’aigua municipal que li correspon i li garanteix el reg de la Peixera del Molí.

Regar de pous privats no ajuda
Des d’Agbar es fa una reflexió sobre l’ús que fan algunes propietats de l’aigua de pous privats. Aquesta és una aigua dels aqüífers que s’empra per a regar, habitualment. La prohibició d’utilitzar aigua per a jardins també són per a aquests casos.