DEBAT D'INVESTIDURA

Xavier Espot, investit cap de govern d'Andorra amb els vots de la majoria absoluta de Demòcrates i el d'Acció

Cerni Escalé obté el suport dels cinc representants del nou partit Concòrdia i Andorra Endavant i el PS SDP+ s'abstenen
db51829b-eef1-41d9-961d-744083b183d1
photo_camera El líder de Demòcrates, intervenint al debat d'investidura al Consell General d'Andorra / M.F. ANA

Xavier Espot ha estat investit aquest dimecres com a cap de govern d'Andorra amb els vots favorables dels setze consellers de Demòcrates (DA), partit que va guanyar les eleccions del 2 d'abril per majoria absoluta. També ha obtingut el suport del representant d'Acció, una escissió de Liberals d'Andorra (L'A) que compta amb un conseller a través d'una coalició amb DA a Escaldes-Engordany. Al debat també s'hi ha presentat el líder de la nova formació Concòrdia, Cerni Escalé, que en aquests comicis va obtenir cinc representants. Mentre, tant els tres representants d'Andorra Endavant, liderat per una exdirigent de Terceravia, com els tres consellers assolits per la coalició del Partit Socialdemòcrata Progressistes-SDP (PS SDP+) s'han abstingut.

Durant el seu discurs al debat d'investidura, celebrat aquest dimarts i dimecres al Consell General (parlament) d'Andorra, Espot ha ofert "mà estesa" a la resta de formacions polítiques i ha proposat dos pactes d'estat, un per definir les relacions amb la Unió Europea i un altre per a la seguretat social. En el primer cas, a més, ha defensat que hi siguin els partits de Liberals d'Andorra i Terceravia, a més d'actors socials i econòmics.

Mentre, la sostenibilitat ha tingut un protagonisme especial en el discurs d'Escalé i, en aquest sentit, ha advocat perquè el Consell General modifiqui la llei del sòl establint criteris" més estrictes" que tipifiquin els usos de les parcel·les. També ha defensat una "nova llei que creï un parc natural protegit envoltant el país de forma continuada" i que comprengui el 50% del territori.

Pel que fa a l'avortament, el nou cap de govern ha remarcat que es vol treballar per mantenir l'estructura institucional del coprincipat, tot avançant en els drets de les dones. En aquest sentit, ha dit que la voluntat és poder-les "eximir" de responsabilitat quan interrompin el seu embaràs dins uns supòsits i uns terminis.

Per la seva banda, el líder de Concòrdia ha defensat el poder de decisió de les dones i ha indicat que "el primer pas a dur a terme de forma àgil és procedir a la despenalització de la pràctica, examinant posteriorment la legalització". Escalé ha conclòs que s'ha de poder compatibilitzar l'estructura del coprincipat amb l'avortament.