MEDI AMBIENT

Endesa inicia les obres de millora del cabal ecològic de la presa de Cavallers, a l'Alta Ribagorça

Es buidarà la infraestructura fins a la seva cota mínima d’explotació, fet que permetrà instal·lar un conducte by-pass i col·locar dues noves vàlvules al desguàs  
unnamed - 2023-09-18T111934.284
photo_camera És previst construir una canonada by-pass de 300 mm de diàmetre i dues noves vàlvules al desguàs / ENDESA

Endesa, a través de la seva divisió d’energies renovables Enel Green Power España, iniciarà la setmana vinent els treballs de millora del cabal ecològic de la presa de Cavallers, ubicada al terme municipal de la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, dins la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, vitals per a la conservació dels hàbitats i espècies que viuen aigües avall. L’operativa contempla, entre d’altres, la instal·lació d’un conducte by-pass de 300 mm de diàmetre i la col·locació d’unes noves vàlvules de seguretat i operació.

Les obres, que és previst que es perllonguin fins a finals de novembre, suposen el buidatge de la presa fins a la seva cota d’explotació, tot aprofitant el final de l’estació seca i tenint en compte les actuals baixes aportacions a l’embassament. Aquesta acció permetrà dur a terme les dues iniciatives abans esmentades, imprescindibles pel compliment dels cabals ecològics estacionals: la construcció de la canonada -que assegura que el cabal de manteniment no es veurà afectat per cap avaria ni imprevist- i la instal·lació de les dues noves vàlvules del desguàs. Així, es contribuirà a la preservació de la biodiversitat i els valors naturals del seu entorn, en tant que la presa de Cavallers està situada en un enclavament d’alt valor ecològic.

unnamed - 2023-09-18T111822.145
L'operativa compta també amb un Pla de Rescat dels peixos que hi habiten, impulsat pel Departament d'Acció Climàtica / ENDESA

En aquest sentit, durant tota l’operació de buidatge de l’embassament s’aplicaran unes mesures de seguretat específiques, el seu seguiment acurat, la presa de mostres d’aigua i macroinvertebrats (abans, durant i després de l’operativa) i la monitorització de l’aigua embassada a l’ivó natural. A més, segueix un Pla de Rescat específic elaborat pel Departament d’Acció Climàtica i Alimentació de la Generalitat de Catalunya per actuar en la salvaguarda de les espècies de peixos presents i minimitzar qualsevol impacte que es pugui produir a l’entorn durant l’execució dels treballs.

Aquesta important actuació de millora, que compta amb tots el permisos de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, forma part del pla de millora de les infraestructures que la companyia té a Catalunya i, sobretot, reforçarà la capacitat per a garantir la sostenibilitat ambiental i el subministrament d’energia confiable a la regió.