06.04.2020 |
Viure als Pirineus

La pedra a la sabata de l'alcalde Batalla

Va entrar com a alcalde de la Seu d’Urgell un divendres 4 d’abril de 2008 i en el primer discurs va sorprendre tothom confessant que una de les seves obsessions era la de la neteja urbana. Després de 7 anys a l’alcaldia, la neteja de la ciutat, els excrements de gos i, ara, la recollida d’escombraries s’han convertit en una pedra a la sabata de l’alcalde Albert Batalla.

La controvertida portada del diari Segre de dissabte.
La controvertida portada del diari Segre de dissabte.
La pedra a la sabata de l'alcalde Batalla

De tots els projectes que el convergent Albert Batalla ha dut a terme des de l’alcaldia de la Seu d’Urgell el més difícil ha estat el d’aconseguir “una ciutat neta de papers, pallofes de pipes, burilles de cigarreta o excrements de gos” (frase que va pronunciar ell mateix en la primera investidura). Durant aquest període el Síndic de Greuges de la ciutat ha rebut desenes de queixes de veïns que protesten per la presència d’excrements de gos en carrers i places urbanes, i en algunes zones de la ciutat sortir a passejar s’ha convertit en una cursa d’obstacles, esquivant els excrements dels gossos que campen arreu.

La sensació general és que "l’obsessió" de l’alcalde té difícil solució per més que en els darrers anys s’han impulsat campanyes de concienciació de la ciutadania, s’han anunciat fortes multes als propietaris de gossos i s’ha fet una crida permanent al civisme de totes les persones de la Seu d’Urgell. El resultat de tot plegat no ha estat l’esperat. A més, per si no n’hi havia prou, aquesta mateixa setmana s’han renovat els contenidors d’escombraries i els nous receptors han provocat les queixes d’alguns ciutadans ja que tenen una boca més petita en la qual les bosses de brossa més grans no hi caben i s’han de deixar al carrer. La controvertida portada del Segre d’aquest dissabte, amb una foto publicada al facebook per un veí era demoledora. La reacció de l’alcalde Batalla ha estat ràpida: ha demanat que els contenidors es puguin obrir (tornant a la versió clàssica) de manera que no es quedi cap bossa al carrer.

El tema de la neteja, aquell que fa 7 anys encetava el primer discurs institucional d’una trajectòria política que es promet llarga, ha estat la gran pedra a la sabata d’un alcalde que per més que vol no pot aconseguir aquella imatge de ciutat que tan desitja.

El primer discurs com a alcalde

Aquestes són les paraules que el 4 d’abril de 2008 va pronunciar el jove Albert Batalla a la sala d’actes de l’ajuntament de la Seu d’Urgell en el moment de ser nomenat, per primer cop, alcalde de la ciutat:

“Permetin-me que en aquesta descripció dia a dia faci un petit parèntesi. Tenim el repte de millorar la neteja urbana. En som conscients. Especialment pel que fa referència a les «caques» de gos. I dic tenim, perquè crec que l'Ajuntament hi té un paper important, però no exclusiu.

Vull aprofitar aquest moment per a fer una crida cívica a totes les persones de la Seu, especialment als propietaris d'animals, perquè col·laborin a fer una ciutat més neta i més cívica. El gest particular de tots i cadascú de nosaltres és el que ens permetrà aconseguir aquest objectiu. Sé que som molts els que complim amb aquesta responsabilitat ciutadana de mantenir la ciutat neta de papers, pallofes de pipes, burilles de cigarreta o excrements de gos, però la realitat ens confirma que no tothom compleix. Els asseguro que millorar i resoldre aquesta qüestió es convertirà en una obsessió per aquest alcalde”.

Pel davant queden unes eleccions municipals que són a tocar i la possibilitat de repetir una nova legislatura que permeti a l’alcalde Albert Batalla resoldre la seva particular obsessió, compartida per més conciutadans.

Comentarios