24.09.2020 |
Viure als Pirineus

Organyà celebra aquest cap de setmana la primera Mostra d'Embotits del Pirineu

Organyà celebra aquest darrer cap de setmana de novembre la tradicional Fira de Sant Andreu i ho fa amb un reconeixement als últims tractants de bestiar de peu rodó i amb una novetat molt especial: l'organització de la primera Mostra d'Embotits del Pirineu

Una imatge de la presentació de la Fira. Foto: Míriam Basco
Una imatge de la presentació de la Fira. Foto: Míriam Basco
Organyà celebra aquest cap de setmana la primera Mostra d'Embotits del Pirineu

L'alcalde d'Organyà, Celestí Vilà, i el regidor de Fires i Mercats, Eduard Vives, han explicat que la Fira de Sant Andreu d'enguany està dedicada a la memòria de Josep Vilana Argerich, de Cal Renegat, i Josep Ramonet Oste, de Ca l'Armenter, considerats com els últims tractants d'animals que hi ha hagut al certamen d'Organyà, històricament un dels més importants del Pirineu pel que fa a la compravenda de bestiar.

Però la gran novetat de la fira d'enguany és l'estrena d'una Mostra d'Embotits, amb la participació de tres marques de referència de la vila: Ubach, Espuñes i Caballol. També hi prendran part artesans de Planoles, la Pobla de Segur, Lleida i Sant Feliu Sasserra. Celestí Vilà considera que és una bona manera de cercar una especialització de l'esdeveniment, per tal de revitalitzar-lo i captar nous visitants, i que la temàtica triada és la més adient atès el prestigi que té Organyà pel que fa al món de la carn i els embotits.

L'alcalde ganxo també ha dit que, en el marc de la Fira, s'ha dut a terme un concurs de dibuix infantil entre els alumnes de l'Escola Miret i Sans. Hi han participat 26 infants i el dibuix guanyador és el que il·lustra el cartell del certamen. L'autora és l'alumna Noa Escofet Galera, de sisè de primària. Durant el cap de setmana es lliurarà quatre lots de llibres als guanyadors i quatre més per als finalistes, a més a més d'un obsequi per a tots els participants.

IMG_7175

Programa d'activitats

Al llarg dels dos dies, Organyà també acollirà la 26a Fira d'Artesania (a les places de l'Església i de les Homilies i als carrers Santa Maria i Granada); la 23a Mostra de Bestiar (a l'espai de Cal Sanadó), amb cavalls de sella i de muntanya, vaques brunes i frisones, oví i cabrum; l'exposició i venda de Productes de la Terra (a la plaça de les Homilies); un taller d'oficis, una exposició de buguis i passejades en poni.

Dissabte dia 25, l'activitat començarà a les 9 del matí amb un esmorzar popular a la plaça de les Homilies. De les 9 a les 11, hi haurà la Ludoteca Viva amb el grup La Tribu Juganera, al carrer Major: un espai pensat per a totes les edats amb el joc com a eix central. La inauguració oficial es farà a les 12 del migdia a la sala de Les Homilies. Tot seguit, es farà una cercavila amb l'Associació de Geganters i Grallers d'Oliana. A les 4 de la tarda s'ha previst un contacontes, novament a càrrec de La Tribu Juganera, dedicats a emocions i situacions quotidianes.

Diumenge, la jornada començarà novament a les 9 amb l'esmorzar per als participants a la mostra ramadera. A les 11, al carrer Major hi actuarà el grup urgellenc Daura, un duet de música tradicional amb acordió, gralla i flabiol i amb un repertori basat en balls, danses i tonades del Pirineu.

Organyà celebra aquest cap de setmana la primera Mostra d'Embotits del Pirineu
Comentarios