BIOECONOMIA

Dos milions d’euros per al desenvolupament rural i conservació de la natura als Pirineus

L’objectiu del projecte de Bioeconomia Forestal als Pirineus (Bio For Piri) és donar solució a dos dels grans reptes dels Pirineus: els grans incendis forestals i el repte demogràfic. 
Integra Pirineus
photo_camera Una brigada d'Integra Pirineus / Integra Pirineus

Bio For Piri és un projecte de Bioeconomia Forestal als Pirineus, liderat per Fundació Catalunya La Pedrera i en coordinació amb 5 entitats referents en els seus àmbits. El projecte s’ha iniciat recentment i, durant prop de dos anys, desplegarà una sèrie d’accions per reduir l’amenaça d’un gran incendi forestal en dos àmbits geogràfics prepirinencs: Alinyà, a l’Alt Pirineu i Aran, i Aïnsa-Sobrarb, a Osca. La missió del projecte és impulsar la bioeconomia forestal a través de la gestió dels boscos com a solució a dos dels grans reptes de la zona: els incendis i el repte demogràfic.

Una aposta transformadora amb una inversió de gairebé 2 milions d’euros

El Bio For Piri ha obtingut la segona millor posició en la classificació de totes les propostes presentades a la convocatòria d’ajuts per la “Conservació i restauració d’ecosistemes i la seva biodiversitat” de la Fundación Biodiversidad, i ha rebut un total d’1.992.473,22 €. Aquesta xifra denota que el projecte és una clara aposta transformadora per la promoció de la bioeconomia lligada a l’àmbit dels boscos i a la contribució a la transició ecològica.

Integra Pirineus programa MAIS 2
Foto de família dels programa MAIS d'Integra Pirineus  / Integra Pirineus

La Fundación Biodiversidad, que atorga aquests ajuts en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat amb fons europeus NextGenerationEU, ha ofert una dotació de 77 milions d’euros a repartir entre els 56 projectes seleccionats arreu de l’Estat Espanyol. 

Una de les zones més sensibles i vulnerables al risc d’incendi a la península Ibèrica

Els Prepirineus són una zona de gran bellesa natural pel seu paisatge divers amb turons suaus, valls fèrtils, rius sinuosos i boscos densos. Aquesta regió, que actua com una transició entre la plana i les muntanyes, és l’hàbitat d’una gran diversitat de flora i fauna, i de pobles i comunitats rurals que viuen de l’agricultura, la ramaderia i el turisme. Els seus boscos, a més de ser un dels seus principals actius econòmics, representen un valuós patrimoni natural de gran importància ecològica per a la conservació natural a escala europea.

En els darrers anys, l'abandonament i la precarització del sector primari han portat a la pèrdua del mosaic agroforestal que, sumat a l'actual context climàtic, ha elevat el risc de patir un gran incendi forestal (els que cremen més de 500 hectàrees i que pel seu comportament escapen a la capacitat d’extinció) als Pirineus. Per la dimensió i l'impacte d'aquest potencial incendi -podria cremar-se en bloc des de Navarra fins a Girona- podem afirmar que es tracta d'una de les zones més sensibles i vulnerables a aquesta amenaça a la península Ibèrica.

Sis entitats referents en els seus àmbits s’han unit per convertir l’amenaça dels grans incendis forestals en una oportunitat

El projecte Bio For Piri està desenvolupant una sèrie d'accions per reduir el risc d'un gran incendi forestal als Pirineus i, alhora, converteix aquestes tasques de prevenció i gestió del bosc en oportunitats de desenvolupament rural i conservació del patrimoni natural a través de la bioeconomia forestal. En aquest sentit, el projecte se centra en tres línies de treball principals:

  1. La prevenció dels incendis forestals i la gestió del bosc
  2. L’impuls de la bioeconomia forestal
  3. La transferència de coneixement

El projecte és fruit de la col·laboració de sis entitats referents en els seus àmbits. Al capdavant, La Fundació Catalunya La Pedrera com a entitat coordinadora, acompanyada de cinc entitats sòcies més: el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC); la Fundación para la Conservación del Quebrantahuesos; la Fundación Empresa & Clima; la Fundació Pau Costa; i la Fundació Integra Pirineus.

Integra Pirineus Sos al Bosc
Integra Pirineus impulsa el projecte de gestió forestal a través del projecte ‘SOS Foc al Bosc’ /Albert Lijarcio

Resultats a dues escales i amb triple impacte: social, econòmic i ambiental

Els resultats de les accions del projecte tindran un impacte en dues escales: regional i local. Per una banda, des de l’escala regional es definiran plans i criteris d’actuació per a la prevenció de grans incendis forestals aplicables a tota la zona dels Pirineus (escala massís). Des de l’escala local, Alinyà, Aïnsa-Sobrarb, els seus entorns i habitants, es beneficiaran de l’execució d’accions amb un impacte directe al seu territori, que anirà des de la generació de llocs de feina a la conservació de la biodiversitat de la zona. 

Principals resultats:

  • Es crearà una brigada estable que farà tasques de gestió del bosc a Alinyà (4 llocs de treball d’inserció laboral i 1 persona encarregada de la brigada)
  • Es crearan 2 llocs de feina, dels quals 1 per una dona, i es refermaran el 6 ja existents per consolidar la pastura i la ramaderia extensiva a Alinyà.
  • Es formaran 16 persones amb carnet de motoserra europeu per ser contractades en brigades forestals. Es prioritzarà a les dones i aquelles persones que siguin d’Alinyà o pobles veïns.
  • Es realitzaran actuacions de gestió sostenible dels boscos a 80 ha d’Alinyà considerades àrees d’alta prioritat pel Pla de Prevenció contra Incendis, i 24 ha a Aïnsa-Sobrarb.
  • Als entorns d’Alinyà es generarà una nova superfície de pastura de 40 ha i es recuperaran fonts i punts d’aigua. 
  • A la comarca de Sobrarb, s'ampliaran 19 ha de pastures destinades a la ramaderia d'oví en règim extensiu gestionades per joves ramaders.
  • Es construirà un prototip d’habitatge sostenible  amb fusta de la zona. 
  • Es duran a terme 12 jornades de voluntariat vinculades a la gestió sostenible dels boscos, 6 a Alinyà i 6 a Aïnsa-Sobrarb, i una jornada de Bioblitz a cadascun dels espais.
  • Es crearan una nova oferta ecoturística amb 5 nous itineraris interpretatius a Aïnsa.
  • Es generaran 8 propostes d’inversió per a empreses vinculades a la gestió dels boscos locals d’Alinyà i Aïnsa-Sobrarb.
  • Es faran 2 cursos de formació en treballs forestals a l’Alt Urgell i 3 seminaris de formació en gestió sostenible del bosc, 2 a Alinyà i 1 a Aïnsa-Sobrarb. 

Bio For Piri compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.