SALUT MENTAL

Aprovada la llicència d'obres per a la construcció del Centre de Salut Mental de l’Alt Pirineu al Seminari Diocesà

El pressupost de les obres ascendeix a 7.805.903,30 €.

Seminari
photo_camera El Seminari Diocesà de la Seu d'Urgell acollirà el Centre de Salut Mental de l’Alt Pirineu / Feliu Sirvent

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat, aquest dilluns, la llicència d'obres majors per a iniciar la construcció del Centre de Salut Mental de l’Alt Pirineu a l'edifici del Seminari Diocesà impulsat pel Bisbat d'Urgell. El pressupost de les obres ascendeix a 7.805.903,30 €.

El projecte del Centre de Salut Mental de l’Alt Pirineu té com a finalitat posar al servei de la ciutadania de les comarques pirinenques i del Principat d’Andorra els recursos que calen per ajudar les persones amb problemes relacionats amb la salut mental, i les seves famílies. El projecte compta amb la participació del Ministeri de Salut del Govern d'Andorra i que serà gestionat per Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental (CASM), de la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, d'acord amb el conveni signat per totes tres institucions al palau episcopal el proppassat mes d'octubre.

Centre Salut Mental Alt Pirineu Bisbat
Centre Salut Mental Alt Pirineu Bisbat

Presentació del projecte al conseller Balcells

Una delegació del bisbat d'Urgell encapçalada per l'arquebisbe Joan-Enric Vives es va reunir s'ha reunir el 10 de gener de 2023 a la seu del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb el conseller de Salut, Manel Balcells. A la reunió també hi va assistir l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, i va servir per presentar el projecte del Centre de Salut Mental de l'Alt Pirineu promogut pel bisbat d'Urgell.

Seminari Diocesà

El bisbat d'Urgell ofereix uns espais propis situats a l’edifici del Seminari Diocesà, a la Seu d’Urgell, per a la localització i els equipaments necessaris per a la consecució del Centre de Salut Mental.

Pel que fa als serveis als malalts, l’acord es concreta en tres eixos principals: l’atenció a persones d’edat adulta que precisin fases d’hospitalització de mitja o llarga estada; l’atenció en l’etapa infantil-juvenil, en règim tant d'ingrés com d'hospitalització parcial, prioritzant l’adolescència; i la col·laboració en activitats docents i de recerca. Els serveis promoguts es basen en el model de recuperació, un model centrat en la persona en què la continuïtat assistencial i l’acompanyament del cicle vital són claus.

Hospitalitat, qualitat i ètica; els valors de Benito Menni

Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental (CASM) és un grup de centres assistencials, concertats amb la Generalitat de Catalunya, que pertany a les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús. Els valors que regeixen la institució i tota la seva activitat són l’hospitalitat, entesa com un servei als altres, tenir cura i acompanyar, integrant “ciència i caritat”, en paraules de sant Benet Menni; la qualitat en l'atenció sanitària i social, basada en el treball i compromís de tots en la millora contínua i en el camí cap a l’excel·lència; i l’ètica com una forma de sentir, pensar i actuar, i la priorització i sensibilitat cap a les necessitats de les persones més desafavorides.