MÓN RURAL

Oberta la convocatòria d’ajuts per rehabilitar habitatges en petits municipis rurals

S'hi poden acollir tots els municipis de la vegueria de l'Alt Pirineu excepte les capitals comarcals,
Llavorsí plaça Santa Anna
photo_camera Plaça de Santa Anna de Llavorsí / Feliu Sirvent

El Govern obre a partir d’avui i fins al 28 de juny el termini de presentació de sol·licitudsper accedir a les subvencions destinades a la rehabilitació d’habitatges situats en petits municipis. L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts és fomentar l’arrelament dels veïns i veïnes o d’aquelles famílies que s’hi volen traslladar a viure de manera permanent, rehabilitant immobles buits o en mal estat, sovint antics. La convocatòria d’ajuts té una dotació de 2 MEUR per al període 2024-2027.

Dotada amb 2 MEUR, finançarà obres de rehabilitació, millora energètica i d’habitabilitat d’immobles privats destinats a primera residència o al lloguer social en petits municipis

S’hi poden acollir els propietaris d’edificis d’habitatges i habitatges individuals de titularitat privada situats en tots els municipis que formin part de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, amb exclusió del nuclis principals de les capitals de comarca (Vielha, el Pont de Suert, Sort, Tremp, la Seu d’Urgell i Puigcerdà). També tots els municipis de menys de 500 habitants de tot Catalunya o en municipis de fins a 1.000 habitants de les comarques de la Terra Alta, les Garrigues, el Ripollès, el Priorat i la Ribera d’Ebre.

Per accedir a aquestes subvencions cal que els habitatges es destinin a residència habitual i permanent del propietari o bé que es trobin buits des de fa més de dos anys. En aquest cas, necessàriament s’hauran de destinar a lloguer mitjançant la Xarxa de mediació per al lloguer social.

Les subvencions poden arribar als 40.000 euros si els habitatges estan buits i posteriorment s’han de destinar a lloguer social

Així mateix, no serà possible la transmissió dels habitatges fins als 10 anys posteriors a la concessió de la subvenció; en cas contrari, s’hauran de retornar els imports cobrats. La voluntat és garantir que la inversió en rehabilitació es destina a habitatges d’ús habitual per afavorir l’arrelament en municipis de Catalunya que actualment estan en perill de despoblament.

L’import de la subvenció serà del 50% del pressupost de les obres

Les subvencions podran cobrir part del cost de la redacció dels projectes i de l’execució d’obres relacionades amb la millora de l’eficiència energètica, la reparació de deficiències de conservació de l’edifici i, en general, totes les que tinguin a veure amb el compliment dels requisits bàsics de seguretat, habitabilitat i funcionalitat. Els edificis o pisos que es rehabilitin amb aquestes subvencions hauran d’haver passat la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE).

  1. Fins a 20.000 euros per habitatge ja destinat (mínim sis mesos abans de la publicació de la convocatòria) a residència habitual i permanent en el moment de la presentació de la sol·licitud. Només s’admetrà un habitatge per beneficiari.
  2. Fins a 40.000 euros per habitatge si estaven buits. S’estableix un límit màxim de sis habitatges subvencionables per beneficiari. En cas d’edificis amb més habitatges a rehabilitar, s’admetran les sol·licituds amb aquesta limitació de subvenció. Aquests habitatges s’hauran de destinar a lloguer mitjançant la Xarxa de mediació per al lloguer social.

Aquesta línia de subvenció compta amb una dotació pressupostària de dos milions d’euros per al període 2024-2027 (200.000 euros per a l’anualitat 2024, 800.000 euros per a l’anualitat 2025, 800.000 euros per a l’anualitat 2026 i200.000 euros per a l’anualitat 2027).