RECONEIXEMENTS

La coral Capella de Santa Maria de Puigcerdà guanya el Premi Cerdà de l’Any 2023

 El guardó l’atorga des de l’any 1985 l’Institut d’Estudis Ceretans per reconèixer la tasca de promoció de la cultura a tota la Cerdanya
Cerdà de l'any 2024
photo_camera La coral Capella de Santa Maria de Puigcerdà guanya el Premi Cerdà de l’Any 2023 / @CCerdanya

La coral Capella de Santa Maria ha estat distingida, aquest diumenge, amb el 38è Premi Cerdà de l'Any, en un acte que ha tingut lloc al Local Social de Guils de Cerdanya.. El conjunt coral s’ha imposat en la fase final al Cor Transfronterer i a l’Associació del Concurs de Gossos de Pastor d’Osseja.

L'acte de lliurament del premi, que organitza cada any l'Institut d'Estudis Ceretans, ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia, l’alcaldessa de Guils de Cerdanya, Yolanda Mendo, l’alcalde de Puigcerdà, Jordi Gassió, l’alcaldessa de Lles de Cerdanya, Ester Castella, i representants dels municipis cerdans. 

Cerdà de l'Any

El premi Cerdà de l'Any el lliura l'Institut d'Estudis Ceretans, en una iniciativa en la qual també hi participen Amics de Cerdanya i Ràdio Pirineus. La iniciativa compta amb el suport de la publicació Pànxing, de diferents empreses comarcals i institucions. S'ha concedit anualment, des de l'any 1985. En l'actualitat, el guanyador es decideix per votació popular (50%) i el jurat (50%). Enguany el jurat ha estat integrat per 24 persones de l'alta i baixa Cerdanya. 

Cerdà de l'any 2024 2
El lliurament del 38è Premi Cerdà de l'Any, ha tingut lloc al Local Social de Guils de Cerdanya / @CCerdanya

La Capella de Santa Maria és una institució de la vila de Puigcerdà

La Capella de Santa Maria és una institució de la vila de Puigcerdà dedicada a la música i al cant coral amb més de 500 anys d’història. Desenvolupa la seva activitat principal a Cerdanya i promou intercanvis i encontres amb altres corals de Catalunya i del sud de França posant de manifest l’important nivell musical que gaudim a les nostres contrades. La primera referència històrica a l’existència d’una capella de cant a Santa Maria de Puigcerdà data de finals de l’edat mitjana. Un document del 16 d’abril de 1454 reconeix a Arnald Portell com a mestre de cant i organista, percebent una única retribució per ambdues coses.

Cerdà de l'any 2024 3
La coral Capella de Santa Maria de Puigcerdà guanya el Premi Cerdà de l’Any 2023 / @CCerdanya

L’octubre de 2022 la coral va complir els 25 anys de la refundació i amb aquest motiu es va fer una festa homenatge al Casino Ceretà a la que van assistir totes les corals de Cerdanya, autoritats municipals i nous i antics directors i cantaires. La Coral Capella de Santa Maria  ha esdevingut un referent de la música coral a Cerdanya i un digne representant d’aquestes terres pirinenques allà on actua.

Durant els darrers vint-i-cinc anys la Capella de Santa Maria ha comptat amb cinc direccions musicals. El primer va ser Salvador de Montellà, que després de set anys va entrar en la comunitat benedictina de Montserrat i va ser director de l’escolania. Ell va marcar les pautes sobre les quals ha anat creixent i s’ha desenvolupat l’actual coral. El va substituir Bernard Canredon, professor de piano i director de vàries corals a París, que amb la seva genialitat va donar al grup confiança en les seves possibilitats. Durant la seva estada es van treballar temes importants com el Cantique de Jean Racine de Gabriel Fauré o algunes peces del musical de Wed Side Story. Diana Gonzalez i Daniel Martin van aportar coneixement i actualitat durant les seves estades. Carme Baulenas va assumir la direcció el 2010 i durant aquest període s`ha consolidat la formació dels cantaires i s’ha donat estabilitat i continuïtat als treballs musicals.