PRESÈNCIA OS BRU AL PIRINEU

Donen per mort l'os Goiat després de dos anys sense veure'l

El document apunta que l'os Goiat va ser vist l'última vegada el 25 d'abril del 2022 i des de llavors no l'ha vist més.
GOIAT
photo_camera L'os Goiat en una imatge d'arxiu / @conselharan

Després de dos anys sense veure'l, l'informe anual de la xarxa de l'os bru, integrada per Catalunya, França, Andorra, Aragó i Navarra, ha donat per mort el Goiat, un exemplar que la Generalitat va reintroduir al Pirineu l'any 2016. El document apunta que l'os Goiat va ser vist l'última vegada el 25 d'abril del 2022 i des de llavors no l'ha vist més.

Aquest os, procedent d'Eslovènia, es va reintroduir amb la intenció d'augmentar la varietat genètica de la població d'ossos al Pirineu, gairebé tots descendents del mascle Pyros. El Goiat, però, no va complir amb la missió encomanada i, en canvi, va mostrar un comportament molt depredador amb diversos atacs al bestiar, a més d'acostar-se sense por molt a prop de nuclis poblats del Pallars, Aran o el Pirineu aragonès.

Atac-Goiat-25-abril-logo
Atac al bestiar per part de l'os Goiat l'abril del 2029 / @conselharan

Tot plegat va causar gran alarma i protestes de ramaders i va obligar a activar el protocol per a ossos conflictius. Fins i tot es va arribar a valorar la possibilitat d'expulsar-lo del territori pirinenc. En concret, el govern d'Aragó i el Conselh Generau d'Aran van acordar sol·licitar a la Generalitat la seva captura i repatriació, una mesura que no es va arribar a aplicar mai.

La seva desaparició coincideix amb la mort per enverinament, ara fa quatre anys, de l'os Cachou, un altre exemplar que també va destacar pel seu caràcter depredador.