18.08.2022 |
Viure als Pirineus

CONSELLS DE SALUT

El Dia Mundial de la Higiene de Mans ens recorda la importància de rentar-nos les mans

El proper diumenge 5 de maig se celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans, impulsat per l'OMS des de l'any 2009 i aquest any sota el lema "Una atenció neta per a tots està a les teves mans".

institut-catala-de-la-salut
El logotip de la institució sanitària catalana.
El Dia Mundial de la Higiene de Mans ens recorda la importància de rentar-nos les mans

Es fa un èmfasi especial a l'àmbit sanitari, ja que els professionals que s'hi dediquen estan en contacte molt directe amb pacients que tenen malalties infeccioses i, per tant, poden esdevenir agents transmissors.
Pel que fa a la vida quotidiana, és interessant tenir en compte que les micro gotes que expulsem a través de la boca poden contenir microorganismes causants de malalties contagioses de manera que, quan parlem i sobretot quan tossim o esternudem, podem disseminar-los per les superfícies del nostre voltant tan directament com a través de les mans si han estat en contacte amb la boca en aquestes circumstàncies.

De fet, diversos estudis mostren com les mans actuen de vector en la transmissió d'infeccions, o bé contaminant les superfícies o bé en contactar amb superfícies o objectes contaminats i tocar després altres persones sense haver fet una higiene prèvia.

L'acció per evitar que les mans actuïn com a vector sobre la qual hi ha més proves científiques, i que es recomana amb més freqüència, és la fricció de les mans amb sabó, o preparats alcohòlics en especial en l'àmbit sanitari, abans i després del contacte directe amb els pacients.

El rentat de mans és, doncs, una tècnica molt senzilla però que s'ha de fer correctament, ja que té molta importància en la transmissió d'infeccions no tan sols en l'àmbit sanitari sinó en la vida diària; per què?

  • Milers de persones moren diàriament arreu del món a causa d'infeccions.
  • Les mans són la via principal de transmissió de gèrmens.
  • La higiene de les mans és la mesura més important per evitar la transmissió de gèrmens perjudicials i per evitar les infeccions.

Així, evitar malalties i morts a causa de la transmissió de microorganismes està en mans de tots.

El Dia Mundial de la Higiene de Mans ens recorda la importància de rentar-nos les mans
Comentarios