Butlletí número 1

Fem-li el salt a la grip

De ben segur que tothom ha sentit a parlar de la grip, però sabem realment què és? Amb la reposta a aquesta pregunta encetem la secció d'articles que la gerència de l'Institut Català de la Salut a l'Alt Pirineu i Aran elabora per als lectors de VIURE ALS PIRINEUS.

Cartell_vacuna_grip-1
photo_camera La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.

FEM-LI  EL SALT A LA GRIP!

De ben segur que tothom ha sentit a parlar de la grip, però sabem realment què és? La grip és una infecció causada per un virus que s'encomana fàcilment d'una persona a una altra. Aquest virus s’escampa per l’aire, i a Catalunya arriba amb l’ hivern, quasi sempre a partir de la segona quinzena de desembre. 

L’any passat, només a l’Alt Pirineu i Aran van passar la grip més de 800 persones. A Barcelona van ser més de 53.000 els afectats per aquesta malaltia.

Els símptomes de la grip son també coneguts de tots: febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament.

Malgrat no sé normalment una malaltia greu, la grip ens pot fer perillar la nostra feina, un examen important, un compromís familiar o una festa amb els amics.  Us imagineu quina sort tindríem si poguéssim evitar passar-la?  Doncs és ben senzill: només  cal que ens vacunem.

El virus de la grip varia cada any i per aquest motiu cada any es fabrica una vacuna  que sigui efectiva pel nou virus.

Quines coses hem de saber per la nostra seguretat i la dels qui ens envolten?

La gravetat de la grip varia cada any, i aquest any es preveu una grip complicada.

La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.

Els antibiòtics no curen la grip i  no solament no ens beneficien sinó que poden ocasionar problemes. De fet, degut a l’ús inadequat dels antibiòtics poden aparèixer bacteris resistents i difícils de controlar.

És important seguir unes normes d’higiene bàsiques com ara mantenir les mans ben netes,  rentant-les sovint amb aigua i sabó i  evitar la transmissió del virus tapant-nos la boca  al tossir o esternudar.

La grip pot provocar complicacions greus en els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb malalties cròniques.

Si pertanyem a algun d’aquests grups de població ens podem beneficiar de la vacuna.

Si tenim infants petits, si tenim familiars malalts, familiars molt grans o si som cuidadors, la millor manera de  protegir-los de la grip és que ens vacunem.

També ens hem de vacunar si treballem en serveis essencials per la comunitat.

La vacuna està elaborada a partir de virus gripals morts, i no pot produir la malaltia. Aquesta vacuna protegeix contra la grip, però no del refredat comú.

Efectes secundaris de la vacuna de la grip: pot produir molèsties locals lleus i rarament febre o malestar. Està contraindicada en cas de malaltia aguda, si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna.

Si no us heu vacunat, encara hi sou a temps. No dubteu en contactar amb el vostre centre sanitari i demanar que us vacunin.  Feu-li el salt a la grip!

Per a més informació podeu visitar la web del Departament: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/g/grip/grip/

Institut Català de la Salut - Gerència territorial Alt Pirineu i Aran

Més a Salut
thumbnail-1
Salut

Veus el que beus?