Veus el que beus?

Dins les activitats de Salut Comunitària del CAP d’Oliana, previstes pel 2018, s’ha posat en marxa la campanya promoguda pel Departament de Salut “BEVEU MENYS”-

institut-catala-de-la-salut
photo_camera El logotip de la institució sanitària catalana.

El desplegament de la campanya consisteix en la realització de  diverses xerrades educatives adreçades a la població de l’Area Bàsica de Salut  de l’Alt Urgell Sud i als alumnes de l’Institut Aubenç d’Oliana.

L’objectiu d’aquestes sessions és el d’educar a la població  en la prevenció dels hàbits tòxics: drogues, tabac i alcohol. Aquestes activitats compten amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Oliana.

S’han explicat els efectes secundaris que produeixen les drogues, així com les malalties que poden aparèixer si s’en fa ús o abús. Les sessions s’ilustren amb la presentació d’algunes de les múltiples imatges publicitàries de diferents substàncies que creen adicció i que estan  comercialitzades de manera il·legal.

Durant les sessions es repartien els tríptics que proporciona el Departament de Salut “VEUS EL QUE BEUS?”, per promoure la participació activa de tots els assistents a la xerrada. Se’ls hi demana calcular el seu consum d’alcohol setmanal o ocasional, i un cop calculada la quantitat consumida habitualment puguin valorar si estan posant en risc  la seva salut. Un cop omplerts, els tríptics es recollien de manera anònima dipositant-los a unes urnes.

Posteriorment els professionals del CAP  poden utilitzar aquestes dades per conèixer més acuradament el consum d’alcohol a la població d’Oliana i establir mesures  estratègiques  per promoure la prevenció d’adiccions o d’abús.

Es va constatar una molt  bona acollida per part de la població assistent, i  això incentiva  als professionals a continuar desenvolupant activitats dirigides a la comunitat que siguin útils per millorar la seva salut.

CAMPANYA DE PREVENCIÓ A NIVELL CATALÀ

La sensibilització i la prevenció sobre els riscos del consum d’alcohol és responsabilitat de tota la societat és cosa de tothom.

Des de l’administració, els municipis, qui organitza festes i esdeveniments, les empreses productores de begudes alcohòliques, els cossos de seguretat, els i les comerciants, els centres educatius, els i les professionals de la salut, els mitjans de comunicació, les famílies, el grup d’amistats, i un mateix. #alcohol #responsabilitatdetothom

Aquesta campanya vol posar l’accent en la importància de la prevenció comunitària, per conscienciar a agents que treballen en sectors que tenen una incidència directa en intervencions preventives comunitàries: comerciants, empresaris o treballadors en espais d’oci nocturn, cossos de seguretat (mossos, policia local), etc.

Decàleg

LA SENSIBILITZACIÓ SOBRE ELS RISCOS ASSOCIATS AL CONSUM D’ALCOHOL ÉS RESPONSABILITAT DE:

•L’administració quan promou polítiques preventives efectives.

•Els municipis quan destinen recursos per promoure espais d’oci saludables, atractius i segurs, per a tothom.

•Qui organitza festes i esdeveniments quan apliquen bones pràctiques en dispensació d’alcohol en barraques, locals i barres.

•Les empreses productores de begudes alcohòliques quan eviten fer campanyes de promoció adreçades a joves i menors i adverteixen dels aspectes legals en l’etiquetatge.

•Els cossos de seguretat quan promouen el respecte i el compromís amb la normativa.

•Els i les comerciants quan dispensen begudes alcohòliques només a majors d’edat.

•Els centres educatius quan implementen programes de prevenció en què els joves reflexionen i debaten sobre el consum.

•Els i les professionals de la salut quan detecten consums de risc i assessoren per disminuir-los.

•Els mitjans de comunicació quan treballen la informació de forma rigorosa i no alarmista.

•Les famílies quan eduquen els seus fills i filles en la reflexió i l’exemple, actuant com a model.

•El grup d'amistats quan es diverteixen de forma sana, respectuosa i tenen cura entre ells i elles.

•Un mateix quan es compromet amb la seva salut i la de les altres persones.

Amb l’alcohol, menys és millor

Saps que pots calcular  fàcilment el teu consum?

El consum d’alcohol en petites quantitats produeix efectes gratificants i de plaer, però també comporta riscos per a la salut i problemes socials si es beu massa.

Si tens entre 14 i 16 anys, pots calcular el consum amb l’alcoholòdrom.

Com es poden reconèixer i superar els moments difícils quan intentem beure menys?

Per molt que vulguis canviar els teus hàbits, et trobaràs amb moments en els quals se’t farà difícil.

Són els moments d’alt risc. Atura’t un moment i pensa en les darreres vegades que vas beure massa. On eres i què senties?

Llista de moments d'alt risc:

-Quan surto de la feina

-Quan conec gent nova en actes socials

-Quan estic en una festa

-Després d’un dia dur de feina o problemes a casa

-Quan em vull relaxar

Quan miro la televisió

Tendeixo a beure quan:

-Arribo a  casa

-Després de sopar

-Quan estic trist

-Quan estic sol

Pensa en quatre moments d’alt risc en els quals tendeixis a beure i escriu-los. Et pot ajudar pensar en la manera d’afrontar aquestes situacions difícils. Escull una de les quatre situacions que has anotat. Reflexiona sobre les maneres d’afrontar la situació i anota-les en un paper. Aplica les dues idees que consideris més pràctiques per a aquella situació. Després pots repetir aquest procés per a les altres tres moments d’alt risc.

Algunes idees per superar les situacions difícils

Evitar anar al bar en sortir de la feina.

Limitar les trobades amb gent que beu molt.

Evitar situacions en les quals tinguis tendència a beure molt.

Planificar altres activitats d’oci en els moments en què sols beure.

Fer exercici físic.

Pensa en la possibilitat de tenir interessos o hobbies nous.

Quan beus massa (consum de risc)?

Entenem per beure massa o fer un consum de risc, qualsevol consum d’alcohol que incrementi el risc de patir conseqüències negatives (físiques, psicològiques o socials) a curt o llarg termini. No comporta problemes mèdics o psiquiàtrics immediats i està relacionat, entre d’altres, amb factors personals o ambientals.

Hi ha consum de risc quan s’assoleixen i/o es depassen els límits establerts per l’Organització Mundial de la Salut.

També es considera consum de risc qualsevol consum que afecta:

-Persones que tenen problemes que es poden agreujar amb l’alcohol, ja siguin físics (hepatitis, gastritis, diabetis), psíquics (depressió, ansietat, falta de memòria) o socials (conflictes familiars, baix rendiment laboral).

-Persones menors de 16 anys, embarassades o mares lactants, o qualsevol altra circumstància en la qual està contraindicat (conducció, alguns medicaments, l’execució de treballs en alçada, maneig d’eines o maquinària).

-Persones que necessiten beure per relacionar-se amb els altres o per enfrontar dificultats personals.

La major part de les persones que fan un consum de risc tendeixen a pensar erròniament que beuen el que és normal. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix uns límits, específics per a homes i dones, de consum de risc.

T’ajudem a poder dir “no”.  Els teus amics i coneguts t’admiraran

Una bona manera de reduir el consum d’alcohol és dir “no” quan algú t’ofereix una copa. Pot ser difícil dir la primera vegada, però un cop has dit “no” es fa més fàcil tornar-ho a dir la propera vegada.

Un simple “no gràcies, aquesta nit no” pot ser eficaç . O pots dir:

“No gràcies, m’estic cuidant”

“No gràcies, estic prenent medicació”

“No puc, són ordres del metge”

Trobaràs que la gent accepta el seu “no” sense cap problema.

Algunes recomanacions

Sabies que moltes creences sobre el consum d’alcohol son falses?

1. Beure redueix l’estrès 

Tot i que a baixes dosis pugui actuar com un estimulant, la veritat és que l’alcohol és un depressor del sistema nerviós i, per tant, redueix les capacitats motrius i de reacció. L’alcohol pot reduir momentàniament l’estrès o el nerviosisme, però en realitat té un efecte de rebot, i pot “enganxar-nos” i provocar més ansietat.  L’alcohol és un depressor del sistema nerviós i, per tant, redueix la capacitat, els reflexos i baixa el nivell de consciència.

2. Barrejar cervesa, vi i licors emborratxa més que beure un sol tipus de beguda alcohòlica.

Barrejar begudes alcohòliques diferents no emborratxa més, però pot provocar més malestar a l’estómac i mareigs perquè es barregen diferents sabors. El que determina el grau d’embriaguesa és l’índex d’alcoholèmia, que és la quantitat d’alcohol present a la sang. Es pot  mesurar amb una anàlisi de sang o  a través de l’aire expirat.

3. Tothom reacciona igual a l’alcohol

Hi ha molts factors que condicionen els efectes de l’alcohol en el nostre organisme; per exemple, el pes, la proporció d’aigua i greix, l’hora del dia, l’estat d’ànim, la bioquímica de l’organisme, etc. El que és important és el nombre de grams i l’equivalència en UBE que es consumeixen. L’alcohol que conté una canya de cervesa és igual, per exemple, al d’un xopet o un got de vi.

4. Qui està més acostumat a beure s’emborratxa menys

Qui ha desenvolupat tolerància a l’alcohol no s’emborratxa menys, sinó que mostra menys els efectes de la borratxera. Tot i això, també s’emborratxa i experimenta els efectes d’apatia, pèrdua de coordinació i reflexos, etc.

5. Per eliminar l’alcohol i espavilar-te : una dutxa freda o un cafè ben carregat.

No hi ha res que acceleri el procés de metabolització de l’alcohol, ni cap beguda que disminueixi l’alcohol a la sang. El cos l’elimina per evaporació (menys d’un 2%), per excreció i a través del metabolisme.  L’alcohol no s’elimina més ràpidament fent exercici o vomitant. Tampoc el fet de prendre dues cullerades d’oli fa que l’alcohol no faci tan mal. Substàncies com la tònica, els antiàcids i altres substàncies que protegeixen l’estómac tampoc no eliminen la borratxera, encara que puguin reduir el malestar.

6. No és el meu problema si algun dels meus amics beu molt

Una persona no pot fer canviar una altra si aquesta no vol, però no aconseguirem res si com a mínim no ho intentem.

7. El pitjor que pot passar amb una borratxera és acabar amb una ressaca monumental

Si es beu de pressa força alcohol, es pot arribar a ingerir una quantitat elevada que pot produir accidents, un coma etílic o la mort en poques hores... Està calculat que cada persona que fa consum excessiu d’alcohol afecta una mitjana de quatre persones, a més del bevedor. Tot això sense comptar els accidents mortals i no mortals que s’originen per abús de l’alcohol.

8. L’alcohol és un afrodisíac

L’alcohol pot produir relaxació i/o desinhibició en un primer moment, i fer que algú s’interessi més en el sexe, però l’alcohol provoca pèrdua o disminució de resposta sexual,  problemes d’erecció  i també  més perill d’embaràs no desitjat i de malalties de transmissió sexual, perquè disminueix la percepció del risc.

9. Beure alcohol durant la ressaca la millora

En realitat, si es beu alcohol durant la ressaca l’agreuja, ja que és la mateixa substància la que ha produït la intoxicació. Una altra falsa creença és que les pastilles de vitamina B6, preses abans o després de beure, eviten la ressaca; l’única utilitat que té és l’aplicació per via intramuscular en casos greus.

10. Si mantenim a la boca un xiclet, dos grans de cafè o bufem d’una manera determinada, s’enganya l’alcoholímetre

Aquests mètodes no funcionen perquè l’alcoholímetre mesura igualment l’alcohol, encara que hi hagi altres substàncies. A més, si la policia veu que algú intenta fer la prova incorrectament pot considerar que comet una falta molt greu (negar-se a fer la prova).

Recorda:

- L’única manera de reduir els efectes de l’alcohol és beure a poc a poc i menys quantitat, si és possible amb menjar a l’estómac.

- Una vegada que l’alcohol entra a la sang, no desapareix fins que es metabolitza i s’elimina.

- L’únic mètode realment eficaç per fer passar la borratxera és deixar passar el temps. Això passa a una velocitat de menys d’una UBE per hora.

He de reduir el consum d’alcohol o deixar-lo del tot?

Els problemes associats amb l’alcohol augmenten depenent de la quantitat consumida i la freqüència de consum. Així, es recomana beure menys i no superar els límits que indiquen un consum de risc.

La majoria de les persones que beuen massa, encara poden controlar el consum i reduir-lo.

Però hi pot haver persones que ja han perdut la capacitat de control  i, per tant, necessitin ajuda professional per  recuperar-se.

Només un “Si” a  una d’aquestes afirmacions significa que has de deixar de beure. Pots demanar ajuda al teu metge de capçalera. Ell tractarà el tema amb la discreció que necessites i aconseguiràs superar el problema.

  • Normalment sento deler o desig compulsiu de beure alcohol.
  • Tinc dificultats per evitar l’inici del consum.
  • Tinc dificultats per parar de beure alcoholi controlar la quantitat.
  • Tinc tremolors molts matins.
  • Sento tolerància, m’he adaptat molt béa beure.
  • Estic abandonant poc a poc les activitats que feia habitualment
  • Continuo consumint alcohol malgrat que m’està ocasionant conseqüencies que em perjudiquen.

Més info: http://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/menys_es_millor/

Institut Català de la Salut - Gerència territorial Alt Pirineu i Aran