CAMINS

Pep Coll protagonista de l'acte sobre l'exposició 'Històries i Camins' a la Biblioteca Pública de Tremp

L'acte tindrà lloc el proper divendres 5 de novembre a les 18 h a la Biblioteca Maria Barbal de Tremp i comptarà amb la participació de l'escriptor Pep Coll
Pep Coll Foto Marta Lluvich
photo_camera L'escriptor de Pessonada, Pep Coll / Marta Lluvich

El proper divendres 5 de novembre a les 18 h la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp acollirà un acte en el marc de l'exposició HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs’ que tindrà com a protagonista l'escriptor Pep Coll que parlarà sobre la relació entre el fet d'escriure, llegir i caminar. L'acte, organitzat per l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i l'Aran (IDAPA), impulsora de l'exposició, conjuntament amb la Biblioteca de Tremp, també comptarà amb una lectura dramatitzada d'un dels textos que componen l'exposició per part d'Agustí Paúls. Al finalitzar l'acte es convidarà als assistents a visitar l'exposició, que es podrà veure a la Biblioteca de Tremp fins al 20 de novembre.

L’exposició itinerant ‘HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs’ la formen sis històries —reals o fictícies—, els protagonistes de les quals són viatgers ocasionals. Hi ha un pagès fent de guia a uns burgesos per portar-los a un estany; una colla d’homes traslladant un piano per camins de muntanya; un passador salvant fugitius del nazisme a través de les fronteres; una jove trementinaire fent per primer cop de venedora ambulant; un seguici fúnebre transportant un taüt a un cementiri de fora del poble i una parella acabada de casar i de camí a França per treballar-hi.

Històries i Camins Jussà

Aquests sis relats s’han extret de llibres dels següents autors: Maria Barbal (La mort de Teresa. La Magrana, 1993), Pep Coll (El segle de la llum. Editorial Empúries, 1997), Assumpta Montellà (Contrabandistes de la llibertat. Ara Llibres, SCCL, 2009), David Martí (Les dones sàvies de la muntanya. Edicions 62, 2014), Jordi Portals (Ajuntament d’Organyà, 2016) i Juli Soler Santaló (Excursions per l’Alta Ribagorça, Garsineu Edicions, 2003). Totes les històries completes es poden descarregar des del web d’HISTÒRIES I CAMINS.

Els objectius que es persegueixen amb aquesta exposició són, d’una banda, promoure el patrimoni literari pirinenc, els camins tradicionals i el senderisme com a pràctica turística sostenible; d’una altra, implicar la població pirinenca, especialment els joves, i els actors locals en la generació d’activitats per a l’aprofitament dels valors del territori; també, crear recursos didàctics específics per assolir l’objectiu anterior i, finalment, contribuir a la creació de productes turístics singulars a partir de la literatura i els camins.