JOVES DEL PIRINEU

Pol Torrelles: “Tothom hi ha de posar el coll per tirar endavant els nostres pobles i els joves els primers”

photo_camera Pol Torrelles al seu poble de Cóll, a la Vall de Boí/Feliu Sirvent

Pol Torrelles encapçalament

Ets de Cóll... Sí, soc de ca de Sabaté de Cóll, a la Vall de Boí. Una casa de sempre, potser té tres-cents anys, però no hem fet mai de sabaters. (riu)

Has encarrilat la teva formació cap a la teva vocació... La meva intenció des de ben xic era quedar-me a viure aquí i fer allò que més m'agrada, els boscos i el contacte amb la natura. Ho he tingut sempre claríssim, per això he estudiat gestió forestal i espero continuar aprenent. La vida és un aprenentatge continu.

Ho has viscut a casa? No, però és la meva passió. M'agrada molt l'entorn natural i especialment el nostre, el de la Vall de Boí. Me l'estimo i el conec força bé, però em queda molt per aprendre encara. Ara em vull preparar les oposicions per entrar al cos d’Agents Rurals.

On has estudiat? Vaig fer un cicle formatiu de grau mitjà d'aprofitament forestal i un altre de grau superior de gestió forestal, tots dos a l'Institut del Pont de Suert.

Vius en el millor lloc per fer aquesta feina... Sí, tenim un territori privilegiat, m'encanta el conjunt de la flora i la fauna de la Vall de Boí. És un país molt ric, amb una gran diversitat d'espècies i amb espais protegits tan importants com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En tenim d'altres, potser no tan coneguts però igualment extraordinaris, com el Salencar de Barruera.

Se’t veu implicat en els assumptes de la Vall... Ho intento. Penso que tothom hi ha de posar el coll per tirar endavant els nostres pobles i els joves els primers. M'agrada participar i mirar de ser útil. Aquestes eleccions municipals he format part d'una llista, el meu pare anava a l'altra.

I quina ha guanyat? Ha guanyat la meva, però no hi ha cap problema. El meu pare va ser el primer a felicitar-me. (riu).

Com veus el futur de la Vall? Aquests últims anys la població s'ha anat rejovenint a poc a poc. Cada vegada hi ha més joves que es queden a viure aquí i altres que van marxar a estudiar, han tornat. Sembla que hi ha més feina i en el sector de la ramaderia, per exemple, hi ha força relleu generacional.

Això és positiu... I tant, és el que tots volem, veure famílies joves amb canalla que tenen el seu projecte de vida aquí. Mira, a l'escola de Barruera es nota molt aquesta vitalitat, surten quatre o cinc alumnes del cicle infantil i n'entren nou o deu. Aquest és el millor indicador.

Quines feines fan els joves? La majoria de feines són estacionals i molts joves a l'hivern treballen a les pistes i a l'estiu al Parc Nacional d'Aigüestortes. Precisament ara faig pràctiques al Parc.

En què consisteixen? Treballo amb la brigada de manteniment, és una feina ben interessant. Ahir mateix vam fer controls contra la processionària, malauradament n'hi ha molta i amb el canvi climàtic cada vegada puja a cotes més altes.

Què té aquesta vall que enganxa tant? La Vall de Boí enamora. La gent, l'ambient que hi ha, el paisatge, la natura... Els joves ens fem molt entre nosaltres, no cal que tinguem la mateixa edat o que siguem del mateix poble.

I mentre et prepares les oposicions al cos d'Agents Rurals... Aniré treballant. Aquest estiu faré d'ajudant de cuina, ja ho tinc emparaulat. I passat l'estiu, el que em surti. Si hi ha ganes de treballar, hi ha feina.

Logo Generalitat Joves (web)