JOVES DEL PIRINEU

Maimuna Camara: “M’agrada definir-me com una afrocatalana pallaresa i emprenedora”

Maimuna
photo_camera Maimuna Camara a la Rambla Doctor Pearson de Tremp / FS

JOVES (21)

Ets de Tremp i la teva família és originària de Gàmbia… Vaig néixer i visc a Tremp i la meva família és originària de Gàmbia, de Darsilameh i Coastal Road. M’agrada definir-me com una afrocatalana pallaresa. De petita vaig anar a l’Escola Valldeflors i després a l’Institut de Tremp. Als 19 anys vaig anar a Àfrica per primera vegada. El 2016 vaig marxar a França perquè tenia ganes de descobrir món i aprendre un altre idioma.

Ets una dona emprenedora... Sí, me’n considero força. Sempre m’ha agradat emprendre i tenir idees i projectes bullint-me al cap per poder tirar-los endavant. Alguns surten bé i altres no tant, però el d’ara penso que està ben encarrilat i n’estic satisfeta.

Has creat Dinnasiré, la teva pròpia marca de roba. En què consisteix? Importo teles, sobretot de l’Àfrica, però també de França i Anglaterra. Amb aquestes teles creem peces de roba amb uns tallats i un disseny més occidental i una confecció totalment artesanal, feta a mà. La comercialització la fem sempre on line, a través de e-commerce, perquè és molt fàcil i accessible a tothom. Tenim una botiga en un Marketplace on posem peces nostres per vendre i quan els clients volen un article més personalitzat, ens ho diuen a través de les xarxes i natres confeccionem la peça a mida, segons el gust particular de cadascú.

Estem parlant d’un projecte empresarial i alhora socialment sostenible… Treballo amb persones que es troben en situació irregular o vulnerable i part dels beneficis de les vendes van destinats a ells. D’aquesta manera els podem ajudar. Efectivament és un projecte socialment sostenible al cent per cent.

És complicada la importació? Les teles normalment venen de l’Àfrica, de països com Ghana, Costa de Marfil, Senegal o Gàmbia. La importació cap aquí és força complicada, en canvi Anglaterra i França ho tenen més fàcil perquè existeix una comunitat africana més gran i fa molts anys que mantenen relacions comercials amb aquells països. A vegades jo mateixa vaig a comprar personalment a França o Anglaterra, perquè em surt més a compte que haver de pagar els costos duaners i d’enviament. Quan són grans quantitats m’arriben directament des de l’Àfrica a través del transport marítim.

Com va néixer la idea del projecte? Cada any fèiem un viatge a l’Àfrica per descobrir els nostres orígens i les nostres arrels. En tornar ho penjava a les xarxes socials i la gent d’aquí em demanava que els portés tela africana de colors vius i alegres. Vaig pensar que estaria bé comercialitzar-ho, tenint en compte que aquí coneixia gent en situació precària, però que tenien molta experiència en costura. He rebut el suport del CEI Pallars Jussà a l’hora de fer el pla d’empresa i la mentoria i també l’assessorament del programa Catalunya Emprèn.

Quins altres projectes tens ara mateix al cap? Fer créixer i consolidar Dinnasiré. Per altra banda, crec que cal invertir a l’Àfrica per crear-hi feina i oportunitats i evitar que la gent hagi d’emprendre el camí de la patera. Tots els meus projectes i pensaments estan sempre interconnectats entre la cultura catalana d’aquí i l’africana d’allà.

Acabes de rebre el premi a la ‘Millor Emprenedora Jove’ Estic molt contenta. És un reconeixement enorme, especialment perquè l’atorga una associació de prestigi que posa pel davant el paper de les dones professionals i empresàries.

Els teus pares què en diuen? Estan molt satisfets i orgullosos de mi i jo d’ells. Sempre m’han fet confiança i m’han donat suport en els estudis, la feina i la vida en general. Els meus pares van arribar a Tremp fa trenta anys i s’hi han trobat molt ben acollits, ja són uns trempolins més. De fet, el meu tiet va ser de les primeres persones negres de l’Àfrica que va arribar a Tremp i el meu cosí gran el primer nen negre que hi va néixer.

 

Logo drets socials Joventut