Mountain Wines de Llívia crea el primer celler de vinya de la Cerdanya

La Cerdanya ja compta amb el primer celler de vinya certificat per l’administració del país. L’empresa Mountain Wines-Vins de Muntanya, de Llívia, formada per cinc socis i que porta treballant des de l’any 2010 en aquest projecte (l’any 2011 va plantar els primers ceps a les afores del municipi), ha rebut aquest mes de desembre tots els permisos i la certificació final que els ha convertit en el primer celler cerdà. Un reportatge de Jordi Pardinilla

vinya llivia 04 isaac rigau
photo_camera Isaac Rigau, a la vinya de la Cerdanya. Foto: Jordi Pardinilla

El celler d’elaboració de vins es troba dins la mateixa finca de la vinya garantint així la màxima interacció entre la producció i el vi. La instal·lació disposa de diferents tines d’acer inoxidable alimentari on s’emmagatzema el vi i la resta de la maquinària que es precisa per a l’elaboració, com ara les premses o l’embotelladora, es lloga per l’ocasió. Es fa tot “in situ”.

Els enòlegs Isaac Rigau i Anna Baqués, socis en el projecte, destaquen que la idea és impulsada des de “la Cerdanya, amb gent de la Cerdanya” i que “amb la iniciativa s’ha recuperat la viticultura a la nostra comarca com a art agrícola tradicional”. “L’alçada, la singular amplada de la vall de Cerdanya, la seva orientació única al Pirineu (est-oest), l’elevada insolació al seu vessant sud on han estat plantats els ceps (més de 3.200 hores), i com no, el característic i desafiant clima de muntanya han estat els factors determinants en aquesta plantació de vinya a Cerdanya a la recerca de dos objectius: produir el primer vi de gel del país (Ice Wine) i un vi blanc”.

A la primavera, presentació en societat

L’empresa té previst fer la presentació del vi en societat en les properes setmanes; últims d’hivern o a la primavera. Ja s’estan perfilant les etiquetes del Blanc de neu, el vi blanc del celler de 12,5 graus. Pel vi de gel, de 15 graus, i que portarà el nom comercial de Blanc de gel, encara caldrà esperar. En total sortiran a la venda unes 2000 ampolles.

La petita plantació, de 0.6 hectàrees, consta d’uns 2.000 ceps. La plantació és de sauvignon blanc. El conreu ecològic de la vinya es un altre dels trets que li donen valor afegit a aquesta plantació cerdana. “Es un vi vegà ja que no hi ha res d’origen animal que intervingui en la producció del raïm”, expliquen Baqués i Rigau.

comentaris
Més a INCAVI - Món del vi