L'INCAVI ttreballa per generar noves solucions per a la viticultura de muntanya davant l'emergència climàtica

L'INCAVI s’incorporarà a la Direcció i al Comitè Científic de CERVIM, entitat internacional que dona suport a la viticultura heroica i de muntanya, un conreu que pot donar resposta als reptes del canvi climàtic
Alba Balcells visita vinyes a la Vall d’Aosta ©INCAVI
photo_camera Alba Balcells visita vinyes a la Vall d’Aosta ©INCAVI

Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) treballa en l'estudi i la divulgació de tècniques i solucions pràctiques per al conreu de la vinya i l’elaboració de vins en condicions extremes. Catalunya té més de 6.500 hectàrees de vinya heroica i de muntanya, viticultura que té lloc en terrenys amb més del 30% de desnivell i altitud superior als 500 metres sobre el nivell del mar.

Les vinyes
Conreus de vinya en terres lleidatanes ©Territoriscat

L’INCAVI té diferents línies de treball destinades a aquestes elaboracions i vinyes singulars. Una línia és la recuperació de varietats en àrees de muntanya i el seu manteniment i estudi, com la plantació d’una col·lecció de varietats al Prepirineu (Sort) amb el Celler Batlliu i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà; la plantació de varietats recuperades en àrees d’alta muntanya amb un projecte a Llívia amb el celler Llivins, o el seguiment de varietats ancestrals en condicions de muntanya que es duu a terme a Talarn amb cellers Torres i la DO Catalunya.

També s’està desenvolupant és la millora de les tècniques agronòmiques en zones de muntanya, amb projectes com el que es desenvolupa al Priorat, que analitza el comportament de varietats en conreus de grans desnivells

Aquesta tipologia de conreu és una resposta al repte del canvi climàtic. El manteniment de vinyes i de cellers en aquestes terres assegura la sostenibilitat mediambiental, però també social i econòmica d’importants àrees vitícoles de Catalunya.

Segons la directora de l'INCAVI, Alba Balcells, “els vins heroics o de viticultura extrema són un tresor a difondre. És vital que el consumidor conegui i pugui valorar l’esforç i el sacrifici necessaris que impliquen unes produccions com aquestes, per això considerem rellevant apostar per aquestes elaboracions i que Catalunya sigui present en els diferents espais internacionals”.

Concurs Mundial de Vins Extrems

Alba Balcells en el Concurs Mundial de Vins Extrems a Itàlia ©INCAVI
Alba Balcells en el Concurs Mundial de Vins Extrems a Itàlia ©INCAVI

Es tracta d'un certamen que premia els vins que s’elaboren en aquestes zones, on també es comparteixen experiències i projectes internacionals sobre viticultura heroica i de muntanya. En l'edició d'enguany, la directora de l'INCAVI, Alba Balcells va participar com a jurat en el certament internacional que es va celebrar el 29 i 30 de setembre, a la Vall d’Aosta (Itàlia), organitzat pel Centre d’Investigació, Estudis, Protecció, Coordinació i Valorització de la Viticultura de Muntanya (CERVIM), una entitat formada per institucions públiques, centres de recerca, consells reguladors de DO i cellers de tot Europa.

La participació en aquest concurs permet compartir experiències i línies de recerca entre les diferents institucions europees per tal de generar noves solucions per als viticultors i cellerers de les terres afectats

La participació en el certamen ha permès consolidar l’aliança entre l’INCAVI i CERVIM que ha derivat en la incorporació, pròximament, alComitè de Direcció i al Comitè Científic de CERVIM, una col·laboració internacional que ha de permetre que Catalunya sigui un membre actiu per promoure polítiques públiques i projectes compartits amb altres regions vinícoles.

 

Més a INCAVI - Món del vi