Surto de Sort i enfilo la carretera que porta a Llessui, a la Vall d’Àssua. Quan sóc a la Bastida giro a l’esquerra i prenc el camí que mena a la Borda de Cebrià, al terme d’Olp, on em trobaré amb el Ramon Aytés i el Josep Rabasa, dos dels quatre socis del Batlliu de Sort. Acabem d’encetar la tardor i a les vinyes del Batlliu, a 900 metres d’altitud, aquests dies estan collint els últims ceps de riesling. La verema enguany ha arribat una setmana o quinze dies més d’hora, ha fet calor i ha plogut poc, però tot sembla indicar que la climatologia haurà estat una bona aliada per encarar una anyada de molta qualitat. Parlo amb el Ramon Aytés i el veig content, “hi ha hagut molt poques plagues, és cert que la producció ha baixat per la manca de pluges i pels estralls que ha produït la fauna salvatge, però ja podem assegurar que la qualitat serà excel·lent”. El Ramon Aytés es mostra satisfet per l’evolució del celler, considerant que en poc més de deu anys, Batlliu de Sort ha passat de ser una suggerent i engrescadora idea de quatre amics de tota la vida, a convertir-se en un projecte vital i territorial, cada vegada més robust i consistent.
Deu anys del Batlliu de Sort
Pels volts del 2007, els germans Ramon i Aleix Aytés, el Josep Rabasa i el Guillem Puràs, pallaresos inquiets i amants del vi, van decidir crear un celler per elaborar vi a l’alta muntanya, tota una aventura carregada d’il·lusió i de compromís amb la terra. Una aposta per recuperar la producció de vi al Pallars Sobirà i reprendre d’aquesta manera una activitat que s’havia perdut dos-cents anys enrere. El camí no el fan sols, els acompanyen els enòlegs Pep Aguilar i Patrick Morillo que des d’un inici van creure en la filosofia de la iniciativa i es van implicar professionalment i personal en el projecte i “avui són uns més de la família”.
En una antiga pastura, propietat dels comtes del Pallars i administrat per un batlle (d’aquí el nom del celler: Batlliu de Sort), van plantar, per començar, sis hectàrees de les varietats blanques viognier i riesling i la negra pinot noir. Han passat deu anys i avui el celler Batlliu de Sort ofereix uns magnífics i autèntics vins amb segell pallarès que volen ser una expressió del Pirineu, un tros de Pirineu posat dins una ampolla. Uns vins directes, frescos i amb caràcter, sense interferències i sense excessives manipulacions.
Vins amb criteris ecològics
El Ramon Aytés, a cavall sempre entre l’Hotel Pessets de Sort i el celler Batlliu, m’explica amb orgull que els seus vins segueixen els criteris de la producció ecològica, tractant els ceps amb el màxim respecte i aconseguint el millor de cadascun d’ells, “no tindria sentit que no fos així, enmig d’un entorn natural privilegiat com és el nostre”. El tractament de la vinya al Batlliu de Sort és totalment natural, amb escrupulós respecte al seu cicle vital i als processos tradicionals, sense provocar alteracions de l’anyada: no reguen, no utilitzen llevats per a la fermentació i tampoc sulfits “perquè el que perseguim precisament és que els nostres vins ens traslladin plenament al Pirineu i ens mostrin tal com som”.
Desenvolupament rural i recuperació del patrimoni
El Josep Rabasa és qui gestiona el dia a dia del celler, qui contesta al telèfon i qui s’encarrega de la majoria de tastos i activitats. Aquest antic empleat de banca, avui reconvertit a pagès viticultor, em va ensenyar les instal·lacions i vam visitar el celler, ubicat a l’antiga Borda de Cebrià. Aquesta borda tenia al seu voltant altres construccions, com ara una gran bassa per recollir l’aigua, un forn de pa, la casa dels masovers, el paller i alguna quadra. Quan van arribar els joves viticultors al Batlliu, la finca i les construccions estaven del tot abandonades i gairebé ensorrades. Feia 30 anys que ningú s’ocupava d’aquesta borda, explica el Josep, i “a poc a poc hem anat rehabilitant les construccions i endreçant l’entorn i encara ho fem cada hivern, consolidant murs i parets de pedra seca”. L’edifici on hi havia el paller ha estat del tot refet, amb el llosat nou i convertit en un magnífic espai funcional per a fer tastos i degustacions dels seus vins, sovint acompanyats amb l’excel·lent formatge artesà del Pallars Sobirà. A l’hora de construir el celler, van optar per l’edifici on hi havia hagut abans la quadra. El celler, la veritable sala de màquines del Batlliu de Sort, “és un espai molt funcional i espaiós, dimensionat al volum de producció i econòmicament molt ajustat i viable”.
El projecte del Batlliu de Sort, a més de produir bons vins, és també un exemple de desenvolupament rural, un negoci amb ànima, que crea ocupació i genera valor afegit i autoestima en el mateix territori. “Avui al Batlliu de Sort hi treballem cinc persones fixes tot l’any i una colla més de manera temporal en èpoques de més feina, com a la verema”, m’explica el Josep Rabasa.
Els vins
El Batlliu de Sort treballa principalment amb les varietats Pinot Noir, Riesling i Viognier, plantades sobre sols calcaris i pissarrosos. Les seves vinyes, envoltades de boscos de roures i lledoners, estan situades als costers del batlliu de Sort, antics prats de pastura reconvertits ara en vinyers, 200 anys després de la desaparició de la vinya a la zona. Els vins de Batlliu de Sort s’aixopluguen sota la D.O. Costers del Segre (Subzona Pallars). Els impulsos del Batlliu de Sort mantenen una excel·lent relació i estreta col·laboració amb la resta de cellers que s’han instal·lant aquests darrers anys al Pirineu. Aquests són els seus vins, presentats en una elegant ampolla borgonyona i amb etiquetes que canvien cada any per apropar-se, encara més, a la gent del Pallars i al seu entorn emocional:
BIU Negre 2015: 100% Pinot Noir, plantat a la finca pròpia Barreró a 850 metres d’altitud i fermentat en dipòsits d’inox de 23 Hl. i 10 mesos de criança en dipòsits d’Inox.
BIU Blanc 2015: 85% Riesling i 15% Viognier, plantat a 920 metres d’altitud a les finques pròpies de les Lleres, la Plana, l’Envista i la Cabanera. Fermentat, cada finca per separat, en dipòsits d’Inox de 23 Hl. i criança reductiva durant 10 mesos en dipòsits d’Inox.
Vi Bord Blanc 2016: Elaborat amb Chardonnay, Xarel·lo, Muscat i Garnatxa Blanca, plantat a 500-920 metres i fermentat en dipòsits d’inox de 10 Hl i amb 12 mesos de criança.
Vi Bord Negre 2016: Elaborat amb Merlot, Garnatxa i Ull de Llebre, plantat a 500-920 metres i fermentat en dipòsits d’inox de 10Hl, cada finca per separat, durant 12 mesos de criança.
Un projecte amb ànima
El projecte del Batlliu de Sort ha estat gradual, ambiciós i alhora realista, tocant sempre de peus a terra. El 2010 van embotellar la primera anyada amb poques ampolles. El 2011 ja van produir 11.000 ampolles i el 2012 la sequera va fer que la producció baixés a 9.000. La vinya ha anat creixent cada any amb noves plantacions de ceps que s’han adaptat molt bé a la zona. Avui la producció del Batlliu de Sort és d’unes 20.000 ampolles que es comercialitzen a Catalunya, Anglaterra i des de fa poc també a Bèlgica i Holanda. Vilaviniteca, el principal distribuidor especialitzat en vins del nostre país, s’encarrega d’escampar aquest extraordinari vi del Pirineu arreu.
Batlliu de Sort és un projecte amb ànima, vinculat íntimament al territori pallarès i pirinenc. L’expressió de la innovació d’un grup de joves inquiets, amics des de petits, que no pretenen fer-se rics amb el vi, però sí que volen que es reconegui la seva qualitat i autenticitat. Un grup de joves emprenedors, implicats i compromesos amb la terra i el país.