#Horitzó2025 és el nom que encapçala el nou full de ruta de l'INCAVI

El pla es posa en marxa amb una inversió de 500.000 euros per situar els laboratoris de l'INCAVI en primera línia internacional
Presentació del pla estratègic als membres del Consell Assessor de l'INCAVI ©INCAVI
photo_camera Presentació del pla estratègic als membres del Consell Assessor de l'INCAVI ©INCAVI

L'Institut Català de la Vinya i el Vi presenta un nou Pla Estratègic amb el lema #Horitzó2025 després de 42 anys de caminar amb el mateix. La nova direcció de l'institut ha trobat adient un canvi en les premisses de la institució per tal de respondre amb un eix transformador als reptes actuals del sector.

"La globalització econòmica i els reptes productius provocats pel canvi climàtic, la cerca de nous consumidors i hàbits de compra i la necessitat d'impulsar la imatge del vi català feien imprescindible una revisió i actualització de l'INCAVI", afirma la directora general de l'INCAVI, Alba Balcells

El Pla Estratègic defineix 23 projectes clau que es portaran a terme els pròxims anys. El primer canvi ha estat una inversió inicial de 500.000 euros que s'han destinat a una reorientació dels laboratoris de l'INCAVI per tal de posicionar-los en una primera línia internacional. Amb aquesta ampliació pressupostària, l'institut comptarà amb nou equipament i es convertirà en un centre de referència en serveis d'anàlisis a cellers, facilitant que aquests no s'hagin de desplaçar a França o l'estat espanyol. A més, de donar resposta a diversos projectes d'R+D en curs o en procés d'adjudicació. 

Amb la modernització del servei d'analítiques es podrà, per exemple, ampliar els serveis en l'anàlisi de metalls pesants, precursors aromàtics, detecció de pesticides, es podran incorporar paràmetres acreditatius necessaris per a controls de qualitat dels escumosos i qüestions relacionades amb la nutrició com al·lèrgens. Tanmateix, es reforçaran les analítiques de terres i foliars i la producció i entrega de llevats autòctons, entre d'altres i reforçar el Panell de Tast de Vins de Catalunya

D'altra banda, l'INCAVI pretén ser capdavanter mundial en l'assegurament de la traçabilitat en el sector vitivinícola mitjançant la tecnologia blockchain, i així, augmentar la notorietat i el prestigi del conjunt del vi català davant del consumidor final. I el tercer d'aquests projectes i que ja està en marxa és l'aposta per la identificació i preservació i l'oferiment al sector de forma més activa de varietats de vinya autòctones del país com a recurs per a diferenciar competitivament i contribuir a valoritzar les produccions de vins catalans. 

La tecnologia blockchain se centra en una cadena de blocs d'operacions descentralitzada i pública i genera una base de dades compartida a la qual tenen accés els seus participants, els mateixos que podran rastrejar cada transacció que hagin realitzat

La varietat de raïm Trobat ©INCAVI
La varietat de raïm Trobat ©INCAVI

El full de ruta d'INCAVI no ha deixat d'escriure a les noves propostes la capitalització del patrimoni de varietats de vinyes recuperades de Catalunya per transformar-se en un centre de referència d'identificació, avaluació i incorporació de varietats recuperades.

L'àmbit de promoció d'Horitzó2025 compta amb una execució de cinc projectes estratègics com el desenvolupament de la imatge de marca paraigua per al vi català per tal de donar cobertura a les empreses i als agents del sector; la col·laboració amb Wine & Spirit Education Trust (WSET) que s'activarà el 6 de setembre amb un Event Hub dedicat a la garnatxa i continuarà amb més col·laboracions per impulsar el coneixement del vi català; la creació del web internacional Catalan Wines com a espai de difusió de la cultura del vi català destinat a professionals i a consumidors; i l'impuls dels vins de Finca Qualificada, que pretén posar en valor el territori i les persones que el treballen creant una Gran Ruta Enològica dels Vins de Finca Qualificada.

Més a INCAVI - Món del vi