Cimera de l'INCAVI i les Denominacions d'Origen per programar la pròxima verema

Es va informar que fins el 4 de juliol està oberta la fase de participació pública del Projecte de Decret de Potencial Vitícola que té per objecte traslladar al sector i als agents implicats la necessitat d'aplicar els aspectes de la tramitació electrònica al Registre vitivinícola de Catalunya
Reunió de l'INCAVI amb els responsables de les DO de Catalunya ©INCAVI
photo_camera Reunió de l'INCAVI amb els responsables de les DO de Catalunya ©INCAVI

Davant els episodis continuats d'altes temperatures i l’efecte que aquestes poden tenir a la vinya, Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), proposa activar una xarxa de seguiment agroclimàtica per tal de compartir totes les dades de les quals disposen els serveis tècnics de les Denominacions d’Origen, del Departament d’Acció Climàtica, d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’INCAVI i altres agents per tal de preveure i poder traslladar el màxim d’informació als viticultors i cellers

La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, acompanyada de la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells es va reunir el passat dijous 16 de juny amb els responsables de les Denominacions d'Origen de Catalunya, una cimera en la qual es van posar en comú les dades agronòmiques i climatològiques que s'hauran de tenir en compte per a la pròxima campanya.

Les vinyes al peu del Castell de Rubiò
Les vinyes al peu del Castell de Rubiò

Segons les dades recollides, a hores d’ara es preveu una verema sana. Tot i això, caldrà estar amatent a la situació climatològica de les pròximes setmanes, ja que hi ha un fort dèficit hídric a tots els territoris de les denominacions d’origen de Catalunya que, sumat a les temperatures elevades d’aquests dies, pot provocar un increment de l’evapotranspiració i la demanda d’aigua de les plantes. Des de l’INCAVI i les denominacions d’origen s’intensificarà el seguiment per obtenir dades sobre maduració, pes, grau i hidratació del raïm.

Els primers controls de l’INCAVI sobre el potencial productiu indiquen una possible reducció en les tres varietats majoritàries de Catalunya a la zona del Penedès (Macabeu, Xarel·lo i Parellada). Aquestes dades s’aconsegueixen de manera contínua des del 1984 permetent acumular coneixement de l’evolució  històrica d’aquestes varietats al llarg del temps.

El nou Registre vitivinícola de Catalunya (e-RVC) 

Elisenda Guillaumes i Alba Balcells, van explicar als representants de les DO Catalanes les darreres novetats del Registre Vitivinícola de Catalunya  (e-RVC)  que, de cara a la propera verema, permetran un control més ampli i una millora de la traçabilitat.

Guillaumes va destacar que viticultors i agents del sector del vi estan fent una valoració molt positiva d’aquesta eina perquè suposa un estalvi de temps i desplaçaments a les diferents dependències del departament, així com una transformació digital en el sector. El pròxim 1 de setembre es podran realitzar nous tràmits i a partir de la verema 2023-2024, viticultors, denominacions d’origen i cellers tindran el nou aplicatiu a punt per a fer a portar-la a terme. Aquesta transformació s’està duent a terme de manera conjunta amb tots els agents del sector per tal d’arribar al màxim de consens.

D’altra banda, també es va informar que fins al 4 de juliol està oberta la fase de participació pública del Projecte de Decret de Potencial Vitícola que té per objecte traslladar al sector i als agents implicats la necessitat d'aplicar els aspectes de la tramitació electrònica al Registre vitivinícola de Catalunya i desplegar aspectes concrets de la Llei 2/2020, del 5 de març de la vitivinicultura i aspectes normatius que no s’hi recullen.

Propers esdeveniments clau pel sector del vi

En la trobada també es va plantejar als responsables de les DO les grans línies d’actuació del Pla Estratègic de l’INCAVI – Horitzó 2025, un document que està previst que es presenti a mitjans del pròxim mes de juliol.

Pel que fa a les properes accions promocionals previstes, l’INCAVI ha anunciat que la nova edició de la Setmana del Vi Català tindrà lloc del 4 al 13 de novembre i que aglutinarà, de nou, accions a tot el territori per mostrar la diversitat i la riquesa del món de la vinya i el vi del nostre país. També ha avançat que s’està treballant per un programa d’activitats al Palau Robert de Barcelona per les festes de la Mercè i que el mes d’octubre, a la fira Mercat de Mercats de Barcelona hi haurà un espai de tast i difusió del vi català.

Denominacions d’Origen dinàmiques

En la reunió de treball també es va fer balanç de les darreres modificacions dels plecs de condicions de les Denominacions d’Origen, canvis en les normes per adaptar-se a les noves realitats i necessitats del sector. Les modificacions ja aprovades i tramitades per l’INCAVI són per la DO Empordà i la DO Pla de Bages, canvis en l’organolèptica per a una millor caracterització dels vins; la DO Conca de Barberà, incorporació de la varietat Garró i Querol i la DOQ Priorat amb el seu nou sistema de zonificació, i la DO Catalunya, la regulació de la figura del viticultor elaborador.

Més a INCAVI - Món del vi