ALTA RIBAGORÇA

La Formatgeria de Taüll, apassionats del formatge ecològic

La Formatgeria de Taüll va començar a caminar el novembre del 2012, quan la Sònia Badia i el Ruben Farelo van decidir fer un canvi en el funcionament de la explotació familiar; fins llavors tenien ovelles, cabres i cavalls de carn, tal i com s’havia fet càrrec de l’explotació el seu pare, de Casa Moneny de Taüll.

formatges1
photo_camera Obrador de la Formatgeria Taüll. Font: Oficina Comarcal del DAAM a l'Alta Ribagorça.

Apassionats del formatge, van pensar que transformant el producte i venent-lo directament podrien treure un major benefici a la seva feina; per això van fer un canvi cap a cabres de llet, van adequar la nau amb una petita sala de munyir i van habilitar una altra part per fer una formatgeria. “Els inicis van ser durs, perquè no en sabíem”, comenten; van fer formació basicament a la Savoia francesa.

Avui estem davant d’una explotació ramadera de 160 cabres de llet que transforma en un excel·lent formatge de cabra ecològic (certificat pel CCPAE) amb un volum de producció de 8000 kg/any; “som una formatgeria molt petita, la nostra intenció és arribar a munyir 240 cabres”; hi ha alguns mesos de l’any que no produeixen llet perquè segueixen el cicle natural de cria de l’animal: “aquest és un fet que s’ha d’explicar molt bé als nostres clients”, comenta el Ruben.  L’alimentació de les cabres es basa en la pastura (surten cada dia a pasturar els prats de Taüll) i en una dieta a base de cereals i farratges ecològics, dissenyada per un nutricionista. És un entorn apropiat per la ramaderia ecològica.

Quatre formatges

Bàsicament fan quatre tipus de formatges amb llet crua de cabra: el Craba, el Serrat, el Truc i el Craba10. El Craba és un formatge de pasta tova, de pela rentada, amb la crosta d’un color salmonat; té una olor intens i un sabor suau molt característic; està en maduració uns dos mesos i és molt apreciat pels seus  clients. Per gaudir-lo en calent sobre una torrada o en fred amb una llesca de pa, o en una amanida.

El Serrat és un formatge curat, entre dos i sis mesos, tot i que també en fan un d’un any de curació; és un formatge que agrada molt als clients de les zones de muntanya. 

El Truc és un formatge tendre salat amb sal cendrada, que madura durant quinze dies i evoluciona arribant al dia 30 cremificat i saborós, aquest formatge, que fan des de només fa tres mesos, ha guanyat la “Medalla d’or dels formatges de cabra de quallada àcida” del darrer concurs de formatges artesans de la Fira de Sant Ermengol a la Seu d’Urgell, competint amb formatges d’altres indrets del Pirineu. “Per nosaltres ha estat un orgull obtenir aquesta distinció, perquè és un reconeixement a la feina feta”.

El Craba10 és una pasta cuita de mida gran, (peces de 7 kg), fet només amb la llet de primavera, herbacia i floral. El resultat es un formatge complexe però que agrada a tots els públics i que es comercialitza amb 4,7 i 10 mesos, amb sabors de fruita madura i lleugerament dolç, aquest últim te unes notes picants molt característiques.

També fan "brossat", un producte recuperat i especial, poc gras i molt nutritiu.

On podem trobar els seus productes?

Es troben en botigues gourmet o delicatessen a Barcelona, Girona i València. També figuren en la carta de molts restaurants, quinze d’ells amb estrella Michelin. A Taüll tenen botiga pròpia i també es poden adquirir en diverses botigues de la comarca de l’Alta Ribagorça així com degustar-los en alguns restaurants de la zona. La formatgeria ofereix també visites guiades els mesos d’estiu.

Per a l’any vinent s’han plantejat  fer un formatge tendre i cremós blau i mantega de llet de cabra. “L’objectiu és fer un producte d’alta qualitat i amb unes característiques singulars on la salut i l'alta gastronomia siguin una sola cosa. La base la tenim i es una llet de qualitats molt, molt altes".

Més informació:

Tel: 677596093

Correu electrònic:  [email protected]

comentaris