FORMATGE

Neix l'única formatgeria dedicada només al tupí al petit poble de Boldís Sobirà

La particularitat de Lo Nicolau Artesà és que fan aquest producte a partir de formatges sencers i no de sobres
Formatgeria Lo Nicolau artesà 1
photo_camera El Ramon i la Pilar davant de la formatgeria que han obert a Boldís Sobirà, a Lladorre / Marta Lluvich

El tupí és un formatge tradicional de les comarques del Pirineu resultant del reaprofitament d'altres formatges vells i secs. Ara, a Boldís Sobirà, al Pallars Sobirà, Ramon Punsola i Pilar Ruíz acaben d'obrir l'única formatgeria dedicada només a l'elaboració artesana de tupí, amb la particularitat que el fan a partir de formatges sencers i no de sobres. El matrimoni va començar a fer aquest formatge a Mataró l'any 2017, però la pandèmia va estroncar el projecte i van decidir fer un canvi de vida i iniciar-lo al Pallars, d'on el pare del Ramon n'era originari. Casa Nicolau de Boldís Sobirà, una de les 14 cases del poble, és la que ha donat nom a la formatgeria, Lo Nicolau Artesà, que compta amb una quinzena de varietats d'aquest formatge.

Formatgeria Lo Nicolau artesà 2
La Pilar a l'obrador preparant boles de formatge de tupí / Marta Lluvich

Ramon Punsola ha explicat que fan el formatge de tupí tradicional de pasta molt tova i untuosa, amb el sabor fort i intens característic d'aquest producte, i amb un regust del licor emprat en la seva elaboració. Lo Nicolau Artesà li ha afegit el seu toc personal i n'elabora amb ratafia, xocolata, nabius, ceps, figues o nous.

Formatgeria Lo Nicolau artesà 3
Tres pots de diferents tipus de formatge de tupí de la Formatgeria Lo Nicolau Artesà / Marta Lluvich

Però el toc més personal l'han fet amb el tupí de boles. Es tracta d'una recepta on han volgut unir la tradició del tupí amb la modernitat de presentar-lo amb boles. Els formatges que utilitzen per fer el tupí els compren a altres productors de la zona i ells solament fan la recepta del tupí.