FORMATGES

Els formatges artesans del Pirineu presents a la Fira Lactium de Vic

Aquest proper dissabte 14 de maig tindrà lloc una sessió de tast guiat de formatges artesans del Pirineu, a càrrec de Judit Carreira, formatgera de Formatges de l’Abadessa de la Seu d’Urgell.
Judit Carreira
photo_camera Judit Carreira, formatgera de Formatges de l’Abadessa de la Seu d’Urgell / FS

En el marc de la fira de formatges Lactium, a Vic, aquest proper dissabte 14 de maig tindrà lloc una sessió de tast guiat de formatges artesans del Pirineu, a càrrec de Judit Carreira, formatgera de Formatges de l’Abadessa de la Seu d’Urgell.

El tast forma part de l’acord de visibilitat mútua entre la Fira de Formatges Artesans del Pirineu i Lactium, pel qual s’ofereix un espai en la programació de tastos guiats de les dues fires.

Lactium va néixer l’any 2008, i el seu àmbit territorial és Catalunya. La Fira de Formatges Artesans del Pirineu es va crear l’any 1995, per aportar especialització a la mil·lenària Fira de Sant Ermengol, i acull una cinquantena de productors artesans de l’àmbit territorial del Pirineu (català, aragonès, navarrès, basc i francès).

Judit Carreira bis
Judit Carreira bis

El tast de dissabte, guiat per Judit Carreira, estarà format per sis formatges, tots del Pirineu, tres dels quals del catalans (Tou de Matamala de la formatgeria Mas el Lladré -Ripollès-, Tou de Casa Mateu -Pallars Sobirà-  i tupí del Molí de Ger -Cerdanya), un aragonès (Montsec, de Quesos Benabarre), un basc (Idiazábal, de la Leze) i un francès (Tomme d’Aydius, de la Ferme du Bignau). Cinc dels sis formatges triats estan elaborats per dones. Pel que fa a la tipologia dels formatges, n’hi haurà 2 de vaca, 2 d’ovella i 2 de cabra, tots ells elaborats amb llet crua.

Lletera Fira Sant Ermengol 2022
Lletera Fira Sant Ermengol 2022

Judit Carreira Ruiz és de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès). Va estudiar ramaderia a l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu, a Bellestar. Després d’una experiència de més de 20 anys al sector formatger, fa cinc anys va obrir la seva pròpia formatgeria, Formatges de l'Abadessa, ubicada al centre històric de la Seu d’Urgell.

Fira de Sant Ermengol 2022: 14, 15 i 16 d'octubre

La Fira de Sant Ermengol 2022 ja disposa de la imatge de l’edició d’enguany que es basa en una lletera, com ja és habitual, decorada per l’artista Carme Invernon.

Recordem que l’edició d’aquest any tindrà lloc el tercer cap de setmana del mes d’octubre, concretament divendres 14 (tarda)dissabte 15 i diumenge 16 (ambdós, tot el dia).