28.01.2022 |
Viure als Pirineus

FORMATGES

Una formatgeria de l'Alt Urgell elabora un producte en format barreta i pensat per fer llesques per fondre a la raclet

Mas d'Eroles també està experimentant amb un formatge típic d'Extremadura, que es podrà tastar per primer cop aquest cap de setmana a la fira Lactium de Vic

Salvador Maura
Salvador Maura, formatger de Mas d'Eroles/Albert Lijarcio
Una formatgeria de l'Alt Urgell elabora un producte en format barreta i pensat per fer llesques per fondre a la raclet

La formatgeria Mas d'Eroles d'Adrall, al municipi de Ribera d'Urgellet (Alt Urgell), ha començat a comercialitzar enguany un dels seus productes més venuts, l'Ermesenda, en un nou format de barreta destinat, bàsicament, a partir-lo en llesques per a ser cuinades a la raclet. La idea la va tenir un dels seus clients quan va demanar si era possible adaptar aquest formatge, rodó i amb un pes de gairebé tres quilos, a la mida de les safates que habitualment s'utilitzen per a fondre'l en aquest aparell. L'empresa alturgellenca, que elabora artesanalment uns 14.000 quilos de formatge a l'any, també està experimentant amb un nou producte fet a partir de llet crua d'ovella i que vol assimilar-se a un de típic de la zona d'Extremadura. Les primeres unitats es podran tastar a la mostra de formatges catalans Lactium, que es celebra a Vic el 12 i 13 de maig.

Pla general de l'exterior de la formatgeria Mas d'Eroles, ubicada al nucli d'Adrall, que pertany al municipi de Ribera d'Urgellet (Alt Urgell), el 9 de maig de 2018 (Horitzontal).

(Imatge exterior de la Formatgeria Mas d'Eroles, a Adrall/Albert Lijarcio

Dins l'obrador de Mas d'Eroles s'elaboren cada setmana prop de 300 quilos de formatge, tots de forma artesana. Aquesta empresa alturgellenca va iniciar l'activitat al 2001 i, després d'anys de creixement, es planteja com a principal repte mantenir la seva producció actual amb la mateixa qualitat, però sense deixar d'introduir novetats al mercat. Una de les principals que està impulsant enguany té a veure amb la presentació d'un dels seus productes estrella, l'Ermesenda, que a banda de poder-se adquirir en format gros i rodó s'està començant a comercialitzar en una nova mida més petita i allargada. Tal com ha explicat el formatger Salvador Maura, l'objectiu és que, un cop partit en llesques, tingui la forma de les safates de la raclet.

L'apartat dels cremosos, com l'Ermesenda, forma part d'un ampli ventall conformat per setze tipus de formatges diferents. Aquest està fet amb llet crua d'ovella i rentat amb aigua i sal per afavorir l'actuació dels llevats. Un altra varietat que han començat a experimentar aquest 2018 i que comercialitzaran amb el nom de Trèvol també és d'estil cremós i d'ovella. En aquest cas, però, el que es busca és atansar-lo al sabor d'un que és típic de la zona d'Extremadura. De moment, tenen només set unitats preparades per a la venda i aquestes es podran adquirir a la mostra de formatges catalans Lactium, que té lloc a Vic aquest cap de setmana del 12 i 13 de maig.

Per Salvador Maura, la diferència entre un formatge de llet de vaca, cabra i ovella no es troba tant en el tipus d'animal sinó en la seva alimentació i el procés d'elaboració. De fet, la majoria de la seva producció és de vaca i un deu per cent és d'ovella, tot i que, segons ha dit, alguns dels seus clients quan el tasten pensen que els fets amb llet de vaca són de cabra o ovella pel seu gust i "potència". En aquest sentit, ha explicat que saber i triar en funció del que aquests mengen és important per poder obtenir després un producte de qualitat. 

Amb l'objectiu de donar a conèixer tot el que fan a la formatgeria des de fa gairebé 18 anys i posar-lo en valor, l'estiu de 2015 van decidir obrir un espai de tast a la part de la botiga per presentar tant el seus formatges en fred com dins de plats elaborats que van, per exemple, des d'una sopa escaldada de pa de sègol amb formatge, a raclets o fondues. Tot plegat, segons el formatger de Mas d'Eroles, per "explorar totes les possibilitats que dona el formatge a la cuina".

Una formatgeria de l'Alt Urgell elabora un producte en format barreta i pensat per fer llesques per fondre a la raclet
Comentarios