La Fira de Sant Ermengol ha tornat a omplir aquest cap de setmana els carrers del centre de la Seu d'Urgell, en una edició especial adaptada a l'actual context de pandèmia. El sol i les bones temperatures han animat al públic a assistir de forma multitudinària al certamen, que enguany ha situat totes les parades en espais exteriors.
(Foto: Públic passejant pel carrer Major de la Seu d'Urgell on hi ha diverses parades de la Fira de Sant Ermengol / Albert Lijarcio)
De fet, la nova ubicació de les gairebé quaranta formatgeries del tot el Pirineu que hi participen ha agradat molt als visitants. Des de l'organització, conjuntament amb els paradistes, s'analitzarà si aquesta es vol mantenir de cara al futur. L'aixecament del gruix de les restriccions també ha fet possible s'oferissin degustacions, tot i que no hi ha hagut marge per muntar la logística dels habituals tiquets.
La tinent d'alcalde de Promoció de la ciutat de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Mireia Font, ha dit que hi ha molta gent passejant i que aquesta s'està repartint per tots els espais. Pel que fa al sector estrella, emmarcat dins la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, ha explicat que la nova ubicació a l'exterior ha agradat perquè el públic veu que les parades "estèticament queden molt bé" i hi ha amplitud per passejar. Per aquest motiu es valorarà si es manté aquest format, tenint en compte que pot restar públic en cas de pluja o una metorologia adversa durant els dies del certamen.
(Foto: Un formatger tallant formatge a la seva parada i dos visitants de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell / Albert Lijarcio)
Font s'ha mostrat molt satisfeta amb l'afluència de visitants a la fira i ha destacat que les diferents activitats d'aula de tast de formatges també s'han omplert. A més, l'alleugeriment de les restriccions ha possibilitat, en part, la recuperació de les degustacions a les parades. Així, tot i que no hi ha hagut marge suficient com per preparar la logística d'anys anteriors, alguns productors han optat per oferir-n'hi igualment. Des de l'organització se'ls ha donat aquesta alternativa tenint en compte que, precisament per la situació sanitària, inicialment s'havia optat per restringir-les.
Asier Osinalde, de la formatgeria Baztarrika de Gabiria, al País Basc, ha destacat que ha notat que el públic esperava la fira amb ganes i ha dit que ha venut més producte que en edicions passades. "El fet de no fer-se l'any passat sembla que ha estat un 'boom'", ha assegurat. Sobre la nova ubicació, creu que és un encert "per salvar la situació" i pel fet que el temps ha acompanyat però diu que de cara a l'any vinent prefereix tornar al pavelló per anar "sobre segur".
De fet, la por a què plogui durant els dies de fira, com ja ha passat algun any, es un fre per als paradistes. Salvador Maura, de Mas d'Eroles, ha dit que tot ha anat molt bé i que "com ha fet bo, ha sigut fantàstic". A més, ha ressaltat que l'espai permet que hi passi molta gent sense tenir la sensació que hi ha aglomeracions. Sílvia Soler de la Formatgeria del Miracle de Riner (Solsonès) també ha valorat positivament el format d'enguany, sobretot de cara al públic. En aquest sentit, ha afegit que el fet que al pavelló els productors estiguessin tots junts contribuïa a relacionar-se més entre ells.
La Fira de Sant Ermengol compta amb 177 parades, totes a l'exterior. Una quarantena d'aquestes corresponen a les formatgeries de tot el Pirineu i la convidada d'enguany, la Formatgeria Serra de Llodrà de Manacor (Mallorca), les quals s'apleguen en un certamen específic que ha arribat a la 27a edició. Enguany, a més, l'organització ha posat a la venda unes bosses isotèrmiques per tal que els visitants puguin dipositar els formatges i així conservar-los en bones condicions per a poder fer els tastos en línia des de casa.