01.10.2020 |
Viure als Pirineus

Queralbs acollirà el X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs

La població de Queralbs (Ripollès) acollirà els dies 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre de 2017 el  X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, el Centre d’Estudis Ribagorçans, la Societat Andorrana de Ciències i l’Institut Ramon Muntaner. El col·loqui analitzarà l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus. Fins al dia 16 de  juliol s’hi poden presentar comunicacions als tres àmbits proposats.

Els estudis sobre temes del Pirineu passen per un bon moment. Foto arxiu: I Jornades d’Estudis Comarcals de Cerdanya.
Els estudis sobre temes del Pirineu passen per un bon moment. Foto arxiu: I Jornades d’Estudis Comarcals de Cerdanya.
Queralbs acollirà el X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs

En aquesta edició el centre d’interès serà l’estudi de l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus. Segons han explicat els organitzadors: “volem analitzar com la riquesa natural dels Pirineus ha condicionat la història dels diferents territoris, les activitats productives predominants,  les dinàmiques poblacionals, les polítiques públiques, els intercanvis culturals i  la vida quotidiana”.

Els àmbits d’estudi que proposa el Col·loqui són tres:

1.- Recursos naturals i territori. Dinàmiques històriques, socials, econòmiques i culturals. S’hi vol analitzar les dinàmiques socials, econòmiques i culturals propiciades per l’aprofitament dels recursos naturals al llarg de diferents períodes històrics i les seves conseqüències. Com els recursos naturals condicionen els assentaments humans o aspectes productius com ara l’explotació de mines i pedreres, aigües termals...

2.- Recursos naturals, vida quotidiana i tradicions. S’hi vol examinar l’impacte de l’aprofitament dels recursos naturals en la vida quotidiana i en les tradicions. Per exemple, les diferents cerimònies, rituals i festes que tenen com a protagonista d’una manera directa o indirecta diferents recursos naturals com ara el foc o l’aigua. També s’estudiarà com aquests elements s’han convertit en dinamitzadors de l’economia i han generat iniciatives vinculades al tercer sector.

3.- Estat de la qüestió i perspectives de futur. En les darreres dècades el paisatge natural, social i econòmic pirinenc s’ha modificat dràsticament. S’hi vol estudiar com els actuals caçadors conviuen amb agricultors, ramaders, boletaires i excursionistes; els pescadors amb els esports d’aventura, el regadiu, la utilització de l’aigua de boca amb l’aprofitament hidroelèctric dels rius, el turisme de la neu, de l’aigua termal o de la natura conviu entre la recerca de clients per a dinamitzar econòmicament el territori i la possible massificació i afectació de paratges naturals.

El termini per a presentar comunicacions i comunicacions-pòster en qualsevol dels tres àmbits és fins al pròxim 16 de juliol. Cal trametre un primer resum a l’adreça: [email protected]. Quant a la inscripció es pot fer per via ordinària (fent arribat la butlleta per correu o correu electrònic) o per via telemàtica (mitjançant la butlleta electrònica que trobareu a partir del març a http://www.irmu.org/projects/transpirinencs) abans del 24 de setembre de 2017.

Queralbs acollirà el X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs
Comentarios