La celebració del 25è Aniversari, tant dels cursos com de l’Associació Universitària de Cerdanya, ha marcat l’edició d’enguany de la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà, que s’ha completat aquest divendres amb la Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica, organitzada pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, i la Jornada del Col·legi de Farmacèutics de Girona.
L’esdeveniment celebra aquesta fita en plena forma i enguany ha comptat amb un total de 1.226 participants, dels quals 147 han pres part als cursos, 279 s’han inscrit a les diverses jornades professionals i 800 han assistit a les activitats obertes a tothom. Aquest últim dia de la setmana universitària cerdana finalitza amb la cloenda per part d’Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona, que ofereix la conferència ‘Els reptes de l’era post-COVID’. D’aquesta manera el Dr. Trilla, referent en el seguiment del coronavirus a Catalunya, fa balanç de la crisi sanitària d’aquests darrers anys i parla de la situació actual.
Prèviament, aquest dijous a la nit la commemoració del 25è aniversari ha estat protagonista del tradicional sopar institucional de la Universitat d’Estiu. En aquest acte s’ha lliurat el Premi AUCer-Vila de Puigcerdà, amb el qual cada any l’Ajuntament de Puigcerdà i l’AUCer concedeixen una beca de 1.700€ al millor estudiant de Batxillerat de la Cerdanya perquè comenci els seus estudis universitaris. Enguany la guanyadora ha estat Anna Riba Sánchez, de Prats i Sansor, alumna de l’Institut Pere Borrell de Puigcerdà, que ha completat l’etapa preuniversitària amb una nota mitjana de 9,57. La premiada preveu començar ara el grau de Traducció i Interpretació.
Un dels moments més emotius es va viure amb el lliurament del Premi Amic AUCER. Enguany s’ha reconegut l’Hotel del Prado, establiment familiar de Puigcerdà, per la seva constant col·laboració amb l’entitat, tant en l’organització d’aquest sopar de gala com a l’hora d’acollir d’altres activitats que organitza l’AUCer al llarg de l’any.
Retrobada dels responsables de la Universitat d’Estiu
Enguany el sopar ha reunit bona part dels màxims responsables de l’esdeveniment al llarg d’aquestes dues dècades i mitja. Per la Universitat Ramon Llull, hi han assistit la Dra. Esther Jiménez-Salinas (rectora entre 2002 i 2012 i actual Síndica de Greuges de Catalunya), el Dr. Josep M. Garrell (rector entre 2012 i 2022) i el Dr. Jordi Teixidó, actual vicerector de Recerca i Innovació de la URL. Per l’Ajuntament de Puigcerdà, Joan Planella (alcalde entre 2004 i 2011), Albert Piñeira (alcalde entre 2011 i 2023) i el nou batlle de la capital cerdana, Jordi Gassió. I per l’AUCer, Francesc Armengol (cofundador i president entre 1998 i 2023 i, des de fa pocs dies, primer tinent d’alcalde de Puigcerdà) i la nova presidenta de l’associació, Maria Àngels Terrones.
Tots ells han expressat la satisfacció per la continuïtat de l’esdeveniment i de l’entesa entre les tres institucions, alhora que han agraït el suport i la fidelitat dels patrocinadors, espònsors i col·laboradors i, especialment, de l’equip de voluntaris de l’AUCer que fan possible la Universitat d’Estiu any rere any. En nom de tot l’equip organitzatiu, Terrones ha equiparat aquesta evolució amb el muntanyisme i amb l’ascensió d’un cim, en què s’ha viscut dies assolellats i esplèndids, però també dies boirosos i amb dificultats, però que en el balanç final s’ha aconseguit superar aquestes dificultats tot fent cordada i treballant en equip. També s’ha remarcat el fet que, amb el pas dels anys, la seu de Puigcerdà és l’única de la Universitat d’Estiu Ramon Llull que es manté activa fora de la seu central de Barcelona. En aquest sentit, des de la URL han elogiat la tasca duta a terme i la bona entesa amb la capital cerdana.
Pel que fa a les altres activitats paral·leles, el 25è aniversari ha marcat igualment una reeixida Nit d’Arts, que dimecres va omplir l’entorn de l’Estany de Puigcerdà amb l’espectacle ‘Meet’, de la Companyia Dansart Cerdanya. A més a més, enguany se celebrava la 15a edició d’aquesta vetllada. També va tenir bona rebuda la Nit dels Estels, a La Molina, on els participants van poder gaudir d’una excel·lent observació gràcies al cel majoritàriament serè.
El programa de cursos ha inclòs enguany temàtiques com ara música, història, comunicació entre pares i fills, constel·lacions familiars, parlar en públic, horts de muntanya, economia social, cooperativisme per a docents i la Llei de contractes del sector públic. Paral·lelament, hi ha hagut tallers de formatges i vins, pintura ‘Art Experience’ i cuina amb flors, a més d’una xerrada sobre l’atenció sanitària i la jornada professional del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, enguany dedicada a la gestió dels boscos.