28.03.2020 |
Viure als Pirineus

Puigcerdà guanya un nou espai urbà amb la remodelació de la plaça de Santa Joaquima de Vedruna

El passat dilluns 23 de setembre, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, i el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, van inaugurar la nova plaça de Santa Joaquima de Vedruna a Puigcerdà. L'acte va comptar amb l'assistència del president del Consell Comarcal de la Cerdanya, la presidenta i el gerent de la Fundació Educativa Vedruna, diversos alcaldes i regidors, la comunitat de germanes Vedruna de Puigcerdà, la comunitat educativa (equip directiu, professors, pares i alumnes), representants d'entitats i veïns i veïnes de Puigcerdà. 

Inauguració de la plaça Santa Joaquima de Vedruna.
Inauguració de la plaça Santa Joaquima de Vedruna.
Puigcerdà guanya un nou espai urbà amb la remodelació de la plaça de Santa Joaquima de Vedruna

Els alumnes de l'escola van tenir un paper destacat a la inauguració i van explicar com veien ells la nova plaça i què significava per a ells l'escola. També es va fer un concurs de dibuix de la nova plaça entre els més petits del centre. Els guanyadors del concurs van ser Martina Chia (curs de P5), Sandra Hermida (1r de Primària), Maria Montesinos (2n de Primària) i Aleix Estanyol (3r de Primària). 

Fa uns anys, l'Ajuntament va adquirir un edifici que ara s'ha enderrocat i ha esdevingut aquesta nova plaça, al costat de l'Escola Vedruna, que connecta el carrer Carmelites amb el carrer Abat Oliba. El projecte de la plaça és de l'arquitecte Jaume Brun i les obres han anat a càrrec de l'empresa Munt Pirenaica. El cost de l'actuació ha estat de 190.000 €, que han estat finançats per l'Ajuntament de Puigcerdà (130.000 €) i la Diputació de Girona (60.000 €). 

La plaça està dedicada a Santa Joaquima de Vedruna (1783-1854), canonitzada l’any 1959 pel papa Joan XXIII i que fundà la Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat, amb presència arreu del món. Al llarg de la seva vida va fundar una trentena de comunitats repartides arreu de Catalunya, l'última d'elles a Puigcerdà poc abans de la seva mort. 

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, va explicar que “aquesta actuació ha permès regenerar un espai urbà malmès i guanyar un nou espai per a ús públic al centre de la Vila, de manera que s'esponja el centre urbà”. Així mateix, va destacar que “dediquem la plaça a Santa Joaquima de Vedruna i per extensió a tota la comunitat de germanes Vedruna de Puigcerdà, una comunitat que des de fa més de 160 anys és present a Puigcerdà i està dedicada a la vida religiosa, la transmissió de valors, l’ajuda als més necessitats i l’ensenyament”. 

Comentarios