CONFERÈNCIES

Joan Ferrer i Jané parla al Museu Cerdà de Puigcerdà sobre els possibles noms de divinitats ibèriques

Moltes d’aquestes inscripcions són de tipus rupestre i es troben a la Cerdanya, en un nombre molt superior al de la resta de la península Ibèrica.
GRC Joan Ferrer i Jané
photo_camera Joan Ferrer parla al Museu Cerdà de Puigcerdà sobre els possibles noms de divinitats ibèriques / Francesc Esteban

Aquest dilluns, 14 d'agost, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la quarta conferència del cicle “A l’estiu, recerca’t”, que cada any organitza el Grup de Recerca de Cerdanya.

La conferència portava per títol: “D’Urdal a Baskal: les divinitats ibèriques des de la perspectiva epigràfica” i va anar a càrrec del destacat estudiós de paleografia hispànica, Joan Ferrer i Jané.

GRC Joan Ferrer i Jané
Joan Ferrer parla al Museu Cerdà de Puigcerdà sobre els possibles noms de divinitats ibèriques / Francesc Esteban

La xerrada va versar sobre els possibles noms de divinitats ibèriques obtinguts de l’estudi del corpus d’inscripcions ibèriques existent. Moltes d’aquestes inscripcions són de tipus rupestre i es troben a la Cerdanya, en un nombre molt superior al de la resta de la península Ibèrica.

Com que no es coneix bé la llengua ibèrica, no podem estar segurs de si els noms que es troben a les inscripcions corresponen a persones o a déus, tot i que el conferenciant ha desenvolupat un mètode rigorós per poder-les separar.

Així es creu que Urdal, Baskal o Tikanal són noms de divinitats ibèriques. Ara, caldrà identificar aquests noms de divinitat, amb divinitats concretes, com el roure, l’alzina, el sol o el senglar.

Joan Ferrer és col·laborador habitual del GRC i ha impartit diverses conferències i ha publicat alguns articles a la revista Ker. Aquesta conferència va ser la quarta d’un seguit de deu, que enguany tindran lloc al Museu Cerdà de Puigcerdà